Staat Uiterweg 32 baart Oud Aalsmeer zorgen

Is het onderhoud van de bekende boerderij op Uiterweg 32 een “molensteen” om de nek van Oud Aalsmeer? “Nee,” zei voorzitter Jan Willem de Wijn maandag op de begunstigersvergadering van de historische stichting. Maar in de grote bovenzaal van De Oude Veiling hield hij een flinke slag om de arm. Want het is volgens hem wel degelijk zorgelijk gesteld met het historisch waardevolle pand, dat twee eeuwen oud is en deel uitmaakt van de Historische Tuin.

“Financieel hakt het erin,” legde hij de zeventig belangstellenden de onderhoudsperikelen uit. “Het is voor ons bijna ondoenlijk. De mogelijkheden voor subsidiëring vanuit de gemeente zijn nihil. Er is geen gemeentelijke monumentenpot. En rijk en provincie zijn ook niet zo makkelijk. Maar we blijven alert.”

Externe deskundigen
Het bouwwerk, dat sinds 1973 een rijksmonument is, moet volgens De Wijn “in goede staat” blijven. Anders kan Aalsmeer er straks naar fluiten, bedoelde hij. Dit jaar staat de toekomst van Dahlia Maarse dan ook hoog op de agenda van Oud Aalsmeer. Externe deskundigen gaan onderzoeken wat er nodig is voor het behoud. “We kijken wat we méér kunnen doen dan wat we nu doen,” meldde De Wijn.

Binnen niet al te lange tijd wordt de bovenste laag van het rieten dak deels vervangen. Dat gebeurt op plekken waar het riet te veel door mos is aangetast. De rietdekker is inmiddels besteld. Dit jaar komen ook de buitenmuren aan de beurt. Die zijn hard toe aan een nieuwe laag verf.

Traditionele kledij
De klimatologische omstandigheden in de voormalige boerderij zijn niet optimaal. Zeker niet voor oude Aalsmeerse kledingstukken die er bewaard worden. Het kan in elk geval beter, vond de voorzitter van Oud Aalsmeer.

De oplossing die het bestuur in het hoofd heeft? De archiefruimte beneden in het gemeentehuis, waarheen vorig voorjaar het complete Oud Aalsmeer-archief is verhuisd. Dat had enkele keren te lijden gehad van wateroverlast in het Rabobankkantoor en moest hoognodig naar een droge plek, die de gemeente welwillend aanbood. “Volgende week gaan we praten met de gemeente. We hebben goede hoop,” aldus De Wijn.

Hij zag het al voor zich: het archief en de traditionele kledij op één plek bijeen. “Het wordt dan bijna een historisch centrum in de kelder van het raadhuis.” Dat biedt volgens hem nog een extra voordeeltje, nu de gemeentelijke loketten weer in de burgerzaal zijn ondergebracht. Het publiek kan naar beneden om een kijkje te nemen in dat historisch centrum. “Maar op termijn,” zei Jan Willem de Wijn er uitdrukkelijk bij, om niet voor zijn beurt te spreken.

Erg gelukkig
Sinds de overheveling van het archief maken de leden van de archiefcommissie van Oud Aalsmeer dankbaar gebruik van een klein kantoor, dat de gemeente vorig jaar eveneens beschikbaar heeft gesteld. “We zijn erg gelukkig daar,” bekende Gert Wentzel in De Oude Veiling. “Het is een prachtige accommodatie in de catacomben van het gemeentehuis.”

Hij roemde het gedigitaliseerde fotoarchief dat er nu aanwezig is. Alle eer gaf hij aan fotokenner Wim Rodenburg, die er talloze uren in heeft gestoken. Dankzij schenkingen komt er steeds meer materiaal bij. Als een van de nieuwste aanwinsten noemde Wentzel het volledige historische archief van turnvereniging Olympia, van 1915 tot 1980.

Foto: Uiterweg 32 (archief gemeente)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel