Sprankelende klanken bij Grupo del Sur

Door: Leni Paul. Een uitverkochte zaal in het Flower Art Museum afgelopen vrijdag toen de Brabantse muziekgroep Grupo del Sur zijn opwachting maakte. Wellicht enigszins voorbarig om deze presentatie, aan het begin van het nieuwe jaar, nu al een hoogtepunt te noemen? We wagen het er op want we komen bijna superlatieven te kort om de heerlijke klanken van deze muzikale virtuozen te beschrijven.

Niet alleen dat ze het publiek verrasten met hun sprankelende spel, maar het speelplezier straalde ook van de jonge musici af. Daar was allereerst Matias Pedrano, de musicus die letterllijk en figuurlijk de mooiste, bijna halsbrekende ‘toeren’uit zijn instrument wist uit te halen. In een gesprekje gaf hij later te kennen, geïmponeerd te zijn geweest door de schoonheid van de locatie en de goede akoestiek in FAM. Musiceren tussen de kunst, wat kan een artiest zich meer wensen?

Violiste en oprichtster in 2007 van de groep is Anne-Marie van de Grint en zij leidde deze avond Grupo del Sur vaardig langs de vele muzikale klippen die regelmatig in de Zuid-Amerikaanse muziek van Piazolla plegen op te treden. Paul Hagenaars, Robin El-Hage en Daniel Lehman stonden de twee genoemde musici bij op hun gitaar, de piano en de contrabas.

Ongekende passie
Zoals was aangekondigd zou het deze avond om Piazolla en verwante klanken gaan dus wie niet van deze specifiek Argentijnse muziek mocht houden was deze avond dan ook thuisgebleven. Voor een enkeling was het een eerste kennismaking en zij werden niet teleurgesteld. Hartstocht, verlangen; het spatte de zaal in en het was een goede gedachte van de muzikanten voor de uitvoering van het te spelen nummer een korte toelichting te geven over de inhoud van de compositie.

En, we haddden het kunnen verwachten: aan het eind van de avond klonk daar het inmiddels bij elke Nederlander wel bekende Adios Nonino, de compositie van Astor Piazolla die inmiddels wordt geassocieerd met De Traan van toen nog prinses Maxima bij haar huwelijk in 2002. Carel Kraijenhof verwierf er met zijn bandoneon wereldwijde roem mee en het nummer bleek een waardige afsluiting van een onvergetelijke avond in FAM.

Uit handen van KCA’s Ulla Eurich waren er uiteraard bloemen en we zien uit naar een tweede optreden van Grupo del Saur in deze prachtige locatie.

(Foto’s Jaap Maars)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin