Roep om vrede klinkt op goed moment

Volgens de website van de Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging (ACOV) zingt het koor vooral werken van Mozart, Vivaldi, Händel, Haydn, Bach, Fauré, Mendelssohn, Mahler, Brahms, Franck en Stanford. Aan dat rijtje kan vanaf heden Rossini worden toegevoegd. In de Open Hofkerk voerde het koor de Petite Messe Solennelle uit van de Italiaanse componist.  

Het was zondagmiddag uitstekend weer om in een behaaglijk gestookte kerk te genieten van een concert. Terwijl de herfstwind onstuimig om het gebouw gierde, was het binnen ontspannen en sfeervol.
 
Treffende parallel
In het welkomstwoord refereerde voorzitter Annet de Jong aan de gruwelijke gebeurtenissen van vrijdag in Parijs en trok een treffende parallel met de componist die deze middag centraal stond. Met dank aan dirigent Danny Nooteboom die wat voorwerk had gedaan. ‘Dona Nobis Pacem’ oftewel ‘Geef ons vrede’. In de laatste woorden van de mis laat Rossini de uitvoerenden smeken en roepen om vrede.
 
“Bijzonder,” zo sprak de voorzitter, “want juist de gehele mis straalt opgewektheid uit. In 1864 klonk Rossini's emotionele roep om vrede voor het eerst in de Parijse salon van graaf Pillet-Will. Hetzelfde Parijs waar 151 jaar later, op de sterfdag van Rossini, de gruwelijkste aanslagen van de laatste decennia in Europa worden gepleegd.”
 
Projectbasis
Het concert ging na een minuut stilte ter nagedachtenis aan ‘Parijs’ van start.  De ongeveer 250 aanwezigen genoten volop van koorzang, solisten en begeleidende orgel- en pianomuziek. Het koor, bestaande uit zo’n zestig stemmen, kreeg voor de gelegenheid assistentie van een handvol liefhebbers dat op projectbasis had meegeoefend.
 
Foto’s Arjen Vos. Zie ook de gallery
 
                                                   – advertentie –

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel