Publiek hangt ademloos aan lippen Arthur Japin

Met de kaarsen ontstoken, een wild geschikt boeket en een karaf water op tafel is het decor in de bovenzaal van De Oude Veiling sober maar sfeervol. Een kleine 90 mensen (niet uitverkocht) wachtten afgelopen vrijdagavond gespannen op een van de grotere Nederlandse schrijvers van dit moment. Als Arthur Japin het woord neemt, hangen de toehoorders aan zijn lippen.
 
Opvallend is dat het publiek voor een groot gedeelte uit dames van boven de vijftig bestaat. De avond met Japin, in het kader van de Boekenweek, is tot stand gekomen in samenwerking met het Boekhuis en Stichting Kunst & Cultuur Aalsmeer.
 
Na de aankondiging van Anton Furnée van Bibliotheek Amstelland, loopt de slanke auteur in zijn lichtgrijze colbert met witte biezen tussen de rijen door naar voren, stapt het toneel op en kijkt tevreden de zaal in. “Wat een mooi theater,” zegt hij met warme stem.
 
Toeristisch
Het is niet zijn eerste bezoek aan Aalsmeer. Een bevriende filmregisseur nodigde hem vroeger regelmatig uit om de bloemenveiling te bezoeken. ‘O, nee hè, dat lijkt me zo toeristisch,” was zijn antwoord. Ondanks dat hij jaren later leerde om nee te zeggen lukte het hem dit keer niet. Maar tot zijn verbazing werd hij betoverd door de sfeer en beschreef hij deze in een van zijn latere boeken 'De droom van een leeuw'. Hij laat een stilte vallen en begint aan het voordragen van vele pagina's uit 'de Gevleugelde', zijn laatste boek.
 
Bestuurbare ballonnen
Het publiek kijkt ademloos naar de acteur, de operazanger, die uiteindelijk auteur werd. Hij neemt zijn toehoorders mee naar Brazilië, waar de vader van Albert Santos-Dumont een grote koffieplantage bezit. Als deze later word verkocht geeft hij het fortuin aan zijn zoon, die zich vestigt in Parijs. Maar hij kan niet aarden tussen de mensen die daar wonen. Hij wil maar één ding: omhoog! Samen met zijn mecanicien Albert Chapin, bouwt hij zijn bestuurbare ballonnen en later zijn eerste vliegtuig. In Parijs is hij een man met aanzien. Als hij opstijgt lopen alle Parijzenaars naar boven te kijken. Als Alberto terugkeert naar Brazilië, wordt hij als volksheld ontvangen. Maar zijn uitvinding is een oorlogswapen geworden, waar hij absoluut geen vrede mee heeft.
 
Gedesillusioneerd verdwijnt hij naar een eenzame plek, waar hij in 1932 sterft. Maar zijn hart krijgt geen rust. Het begint letterlijk aan een jarenlange tocht, een ware hartstocht. En hier begint ook Japin's roman.
 
Onderweg naar morgen
In de pauze signeert Japin met plezier zijn boeken en laat hij zich met enkele lezers graag fotograferen. “Indrukwekkend, die combinatie van acteren en vertellen,” zegt een van de aanwezigen.
 
Na de pauze spreidt Japin zijn armen uit en zegt: “U mag mij állés vragen.” Zo heeft hij ooit in de televisieserie 'Onderweg naar Morgen' gespeeld, die werd opgenomen in de Aalsmeerse TV-studio. Ook vernemen wij dat opgedragen aan J.J. voorin het boek, Joop en Janine van den Ende zijn. Hij is goed bevriend met het echtpaar. De kans bestaat dat een van zijn boeken verfilmd gaat worden. Hij is er dicht bij betrokken.
 
Niet uitgeschreven
Door zijn moeilijke jeugd – de afkeer van zijn vader, die toneelschrijver was en in weerwil van zijn eigen aanleg tot hetzelfde schrijverschap, duurde het tot 1987 voordat hij zich aan zijn passie voor historische romans overgaf. Hij debuteerde in 1996 met Magonische verhalen.
Japin is nog lang niet uitgeschreven, hij lijkt een gelukkig mens en bedankt ieder voor de komst en aandacht. Een daverend applaus barst los.
 
Tekst Michelle De la Haye, foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin