Poelgilderdam is er klaar voor

Gisterenavond begon het al voorzichtig. Toen trokken de echte carnavalsvierders al richting Dorpshuis ’t Podium, de komende dagen omgedoopt tot de Dorpstaveerne. Daar werd een ludiek spel gedaan om zo de volgorde in de carnavalsoptocht van aanstaande zondag te bepalen.

Maar het echte feest der feesten barst voor de Kudelstaarters toch echt goed los op vrijdag met een carnavalsdisco voor de jeugd. Het dorp is er klaar voor.

Prins Eduard Den Eerste
Prins Carnaval zwaait de scepter tot en met dinsdag. Hij krijgt zelfs ‘officieel’ de sleutel van de burgemeester tijdens het Prinsenbal op zaterdagavond en is voor een paar dagen de baas van het dorp. Poelgilderdam, zoals Kudelstaart tijdens het carnaval altijd heet, ligt spreekwoordelijk aan zijn voeten.

En wie is die prins dan dit jaar? Dat is Eduard Groeneveld, oftewel Prins Eduard Den Eerste. Hij is in de buurt bekend van tuincentrum GroeiPassie aan de Herenweg (onderaan de dijk richting Leimuiden) en van zijn bedrijf A-Ballonnen. Getrouwd met Trudy Buskermolen en vader van twee kinderen. Zijn taak volgens carnavalsvereniging De Pretpeurders: “de geordende chaos leiden, bijgestaan door zijn Raad van Elf”. Duidelijk toch?

Erebaantje
“Ik ben gevraagd door de Adjudant en de Grootvorst die namens De Pretpeurders langs kwamen,” vertelt de nieuwe prins. “Eerlijk gezegd ben ik gewoon overvallen en begreep later pas wat er van mij verwacht gaat worden.” Maar Prins Eduard is altijd wel in voor een feestje en neemt het voor lief dat hij later pas hoorde dat alle Pretpeurders bij hem komen ontbijten tijdens de carnaval, dat hij diverse keren het woord moet nemen, het voorwoord moest schrijven in de Kudelkolderkrant en dat hij deze functie voor twee jaar moet volbrengen. “En er zal vast nog wel meer bijkomen verwacht ik zo.”

Waarom hij als Prins Carnaval is gevraagd begrijpt hij wel. “Er moet weer eens een wat jongere prins komen. Ik ben makkelijk in de omgang en heb een vlotte babbel.” Eduard sponsorde het carnavalsfeest in het dorp al eerder met zijn ballonnen en heeft vaak mee gefeest.  

Sociaal gebeuren
Carnavalsvereniging De Pretpeurders is halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw opgericht door de Kudelstaartse pastoor Van Dijk. Hij vond dat het Carnaval een feest en ontmoetingsplaats moest zijn voor de hele Kudelstaartse gemeenschap. Jong en oud kregen de kans om gezellig met elkaar samen te zijn. “En zeker in deze tijd is dat sociale weer van belang. De maatschappij vereenzaamt en daarom is Carnaval een feest om samen te vieren.” Het samenzijn begint vaak al ruim voordat het Carnaval is aangebroken. Groepen vrienden zijn al maanden bezig met het bedenken en bouwen van wagens voor de grote carnavalsoptocht.

Om iedereen in Poelgilderdam iets van deze feestelijke tijd mee te laten maken, organiseren De Pretpeurders feesten voor jong en oud. Voor kinderen wordt er van alles geregeld, gezinnen kunnen samen feesten, vrienden kunnen met elkaar uit hun bol gaan, maar ook is er aan de oudere dorpsgenoten gedacht. Zelfs mensen die niet in staat zijn om naar De Dorpstaveerne te komen krijgen iets mee van de Carnaval. “Het is inmiddels een traditie geworden dat we met z’n allen langs gaan bij ouderen en zieken om fruitmandjes te bezorgen. Ik begreep dat dit altijd erg gezellig is. Bij sommigen staat zelfs het borreltje al klaar.”

Geen subsidie
Eduard legt uit dat er geen subsidie is voor De Pretpeurders. Hierover is hij best teleurgesteld. “We organiseren van alles en nog wat in Kudelstaart. Naast het Carnaval, onder andere ook de Sinterklaasintocht, een beachvolleybaltoernooi, de Feestweek Kudelstaart en meer. En het kost veel geld, want denk maar eens aan het huren van de tent die aan het Dorpshuis staat, vergunningen,  opleiden van verkeersregelaars. Voor veel festiviteiten willen we geen entree heffen. Het moet een volksfeest blijven waar iedereen aan mee kan doen.” De Pretpeurders mogen altijd rekenen op donateurs en sponsors, maar kunnen hierin nog wel wat steun gebruiken.

Maar Prins Eduard Den Eerste laat met zijn Raad van Elf en andere vrijwilligers alle vaste beslommeringen achter zich en stort zich de komende vijf dagen vol overgave in het feestgedruis. Samen gaan ze met enthousiasme genieten en uitkijken naar alle jaren Carnaval die zeker nog zullen volgen. Poelgilderdam blikt nu alvast vooruit met het thema ‘Carnaval Anno 2033’.    
 

Het programma
Meer informatie over de feestelijkheden in Poelgilderdam is te vinden in de agenda. Maar hieronder alvast een overzichtje.

Vrijdagavond
19.11 uur: Jeugdcarnavalsdisco
Zaterdag
13.01 uur: Kinderoptocht
13.41 uur: Ballonnen oplaten Rietpluim
14.01 uur: Kindercarnavalsfeest
20.11 uur: Prinsenbal
Zondag
12.11 uur: Grote carnavalsoptocht met aansluitend familiefeest
Maandag
Overdag: fruitmandjes worden rondgebracht
20.11 uur: Blaauwe Maandag
Dinsdag
Overdag: bezoek Pretpeurders bij Kloosterhof
14.11 uur: Seniorenbal
Woensdag
18.51 uur: Askruisje halen RK Kerk St. Jan Geboorte

Foto's boven: Prins Eduard Den Eerste heeft er zin in (Arjen Vos). Foto onder: De prinsenwagen tijdens de carnavalsoptocht 2013 


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin