Planten ruilen op historische grond

Door: Arjen Vos. Weinig herinnerde kunstenares Karin Borgman aan de tijd dat de kwekerij van haar vader Nico gelegen was op de plek waar ze afgelopen zaterdag een kleine plantenruilbeurs hield. Samen met enkele andere kunstbroeders en -zusters van De Kunstploeg en Kunstkast vond op de Charles Gabrijweg het startschot plaats van een nieuw project waarmee dit jaar zeven kunstkasten worden beschilderd.

Karin Borgman verblijdt een jonge inwoner van de Charles Gabrijweg met een plantje

Twee bestelbusjes, strategisch opgesteld zodat de wind minder vat had op de biertafels waaraan thee gedronken en getekend werd, waren zaterdagmiddag een blikvanger op de parkeerplaats van het nieuwbouwwijkje langs de busbaan. In de busjes onder meer een verzameling planten maar ook twee ingelijste fotocollages die duidelijk uit een ander tijdperk afkomstig waren. Vergeeld, verweerd en kromgetrokken maar toch herkenbaar als de foto’s van een voormalig kweker. “Deze hingen bij mijn vader in de kwekerij,” verduidelijkt Karin. Een toepasselijk item gezien het thema waarmee de elektriciteitskasten beschilderd gaan worden: ‘De geschiedenis ligt eronder’.

Wat dat thema betreft deed een bewoner van de naast gelegen Samuel Dierkenslaan ook een duit in het zakje. Hij gaf aan bij het spitten in zijn tuin potscherven te hebben gevonden van de voormalige kwekerij op dit stuk grond.

Wethouder Kikkert ruilt een plant met initiator Femke Kempkes

Inspiratie
De bedoeling van de samenkomst was dat bewoners plantjes konden ruilen en tegelijk aan konden schuiven om tekeningen van de planten te maken. Deze schetsen dienen voor inspiratie voor de te maken kunstkasten. Wethouder Willem Kikkert ruilde, als officieel begin van het project dat uitgesmeerd is over enkele maanden, een plant met de initiatiefnemers. Daarna volgden druppelsgewijs verschillende omwonenden, die de reuring in hun wijk duidelijk wisten te waarderen. Vertegenwoordigers van Kunstkast Giovanni Margeroli en Lex Berghuis waren aanwezig voor de ondersteuning.

Luilakfeesten
De eerstvolgende bijeenkomst waarbij de Kunstploeg en Kunstkastkunstenaars samen met de buurt iets gaan ondernemen is in maart. Dan gaat graffiti-artist Sander Bosman op zoek naar verhalen uit de geschiedenis van de luilakfeesten, het ontstaan van jongerencentrum Kaôetsjôek en discotheek Cosmos in de voormalige VVA-kantine.

De bijeenkomst wordt op zaterdag 11 maart georganiseerd in N201. Van 14-16 uur is iedereen van harte welkom voor een kop thee, ontmoetingen en uitwisselingen.

(Foto’s Arjen Vos) 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel