Pech en plezier tijdens carnavalsoptocht

Carnaval. Je haat het of je vindt het fantastisch. Voor de niet-liefhebbers is het even doorbijten deze dagen. Al zit het ergste er na het afgelopen weekend wel weer op. Voor de echte fans kan het niet lang genoeg duren. Onvermoeibaar dompelen ze zich deze dagen onder in het feestgedruis. Na het Prinsenbal van zaterdagavond volgde de optocht van zondag. Zo'n twintig karren gingen van start. Maar niet elke kar haalde de finish.
 
Het weer werkte zondag fantastisch mee aan het slagen van de carnavalsoptocht door de straten van Poelgilderdam. Betere omstandigheden dan dit voorzichtige voorjaarszonnetje en windstilte had de organisatie niet kunnen wensen. Dansend gingen de praalwagens tussen half twaalf tot half drie door de straten. Vrijwel geheel Kudelstaart kon zo genieten van de feestelijkheden.
 
Een boutje…
Met het thema 'Een ambachtelijk carnaval' in het achterhoofd, werd de maanden voor het spektakel hard gewerkt aan originele karren. Zo kreeg onder meer een van de vele carnavalshits van André van Duin op fraaie wijze gestalte. Een boutje en een moertje en een schroefje en een nippeltje, (de langste Nederlandstalige titel van een hit ooit) moet zowel bij toeschouwers als bij de deelnemers nog lang in het gehoor hebben nagegalmd.
 
Soms was het wel even puzzelen om iets ambachtelijks te ontdekken in de karren. Een paard van Troje was zeker ambachtelijk in elkaar gezet, maar er kon alleen maar gegist worden naar welk ambacht de strijders beoefenden. De schoenenpoetsende rups, een ouderwets draaiorgel en Bob de Bouwer hadden duidelijk meer naar het thema gekeken.
 
Kampioenen
Er waren zelfs twee 'Bob de Bouwer-wagens' in de stoet. Een van de twee had weinig geluk toen de bocht van de Edisonstraat naar het Robend genomen moest worden. Of het nu kwam door het enorme gewicht van de luidsprekers, het hossen van Bob en Wendy of door achterstallig onderhoud, de wagen zakte jammerlijk door de wielen. En geen 'Lifty' te bekennen om Bob en zijn maatjes een handje te helpen. Het gerucht ging dat de boutjes en moertjes draaiende lopende bandwagen er mogelijk meer van wist…
 
Een opvallende verschijning was de wagen waarop het kampioensfeest van VZOD gevierd werd. De korfballers hadden zich de avond ervoor in de Proosdijhal verzekerd van de titel en grepen de gelegenheid aan om een ereronde te maken.  
 
Boeien
Er waren niet veel wanklanken. Er werd hier en daar wat gemopperd over de rommel die op straat belandde en over te harde muziek. Bij het Dorpshuis werd een agressief persoon in de boeien geslagen en door de politie meegenomen, na een uit de hand gelopen vechtpartij. Reden hiervoor was dat een aantal personen het niet eens was met de strenge alcoholregels, die de leiding van het Dorpshuis hanteerde. Iemand van de bewaking is op de eerste hulp beland door dit opstootje. Maar verder was de sfeer prima en het plezier groot.
 
Voor de echte carnavalsfanaten was er vanavond in de Dorpstaveerne nog de 'afterparty'.
 
Foto's Arjen Vos (AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel