Ouderwets gezellige bandjesavond smaakt naar meer

Even leek het of het weer roet in het eten zou gooien maar de bandjesavond werd zaterdagavond één groot feest. Voor bezoekers, muzikanten maar zeker ook voor de organisatie, bestaande uit diverse horeca-ondernemers. Een van de weinige wanklanken die gehoord werd betrof bezoekers die zelf drank mee hadden genomen. “Die mensen begrijpen niet dat ze daarmee het evenement schade berokkenen,” zegt Joppe-eigenaar Jan van Schuppen.

Danny van Duinen van De Jonge Heertjes had er een hard hoofd in toen hij zaterdagochtend met de opbouw op het Raadhuisplein begon. De flinke storm en buien beloofden maar weinig goeds. “Gelukkig werd de wind in de loop van de avond een stuk minder en bleef het in elk geval droog,” zegt hij, “het was leuk dat het weer op de ouderwetse manier was met zeven locaties waar muziek gespeeld werd, al was het niet op alle plaatsen even druk.”

Van Duinen is tevreden met hoe het er op het plein aan toe ging. Op een groot podium zorgde de band '4us' met twee zangeressen afgewisseld door een deejay voor de nodige gezelligheid.   

Cadeautje van Nobel
Mellanie Arkesteijn van Het Wapen Van Aalsmeer heeft paraat dat het in augustus 2015 voor de laatste keer was dat er een muziekavond in deze stijl gehouden werd. “Dat noemden we toen geen bandjesavond maar 'Goud van Oud'. Daarna is het twee keer op het Raadhuisplein geweest en vorig jaar ging het niet door omdat we maar tot twaalf uur vergunning kregen van de gemeente. We zijn heel blij dat de gemeente nu wat soepeler was. Ik denk dat burgemeester Nobel ons dat cadeautje nog gunde voordat hij weg ging.”

Ook Mellanie was blij dat het droog bleef al was ze wel huiverig geweest voor de storm. “Met mijn zus Nicolette zette ik 's ochtens de tent op maar we gingen bijna samen de lucht in. De bezoekers hebben er weinig last van gehad. Als je van huis gaat en je merkt dat het stevig waait doe je toch een jas aan.”

Elke horeca zijn eigen smaak
De kracht van deze bandjesavond is volgens haar dat elke horeca zijn eigen smaak had. En daarmee doelt ze niet op de schalen met snacks die ze met regelmaat langs het publiek liet gaan. Overal andere muziek, dat spreekt aan. Als ze toch een kritisch puntje mag noemen dan betreft het de straatverlichting in de Zijdstraat tussen Rabobank en Molenplein. “Die was stuk zodat je wel door een heel donker gat moest om bij de volgende band te komen.”

Een muziekfeest op het plein is misschien wel overzichtelijk, voor de bezoekers en de organiserende horeca is het vele malen leuker als er rond gelopen kan worden. Zeven locaties, zeven verschillende stijlen. Voor elk wat wils. Dat is de kracht van dit evenement. Dat beaamt ook Jan van Schuppen. “Op de ene plek is er Dance, op een andere Nederlandstalig of meer experimentele muziek. Als je het ergens niet zo leuk vindt, loop je door naar het volgende podium en onderweg kom je altijd wel weer bekenden tegen,” aldus de Joppebaas die zeer enthousiast is over het verloop.

Einde bandjesavond
Op de kruising voor zijn café was het van vroeg tot laat zeer druk en over de behaalde omzet heeft hij dan ook niet te klagen. Dat het vorig jaar alleen door mocht gaan als om twaalf uur de stekker eruit ging was reden voor de organisatie het af te blazen. Juist dat laatste uurtje was bepalend of men uit de kosten kwam of niet. Daarmee zat het nu wel snor. Al ergert Van Schuppen zich groen en geel aan mensen die zelf blikjes bier meenemen: “Op elke plek betaal je 2,50 voor een biertje, is dat nou teveel? Daarbij hoef je geen entree te betalen. Van de baromzet betalen wij de bands, de wegafzettingen, de verkeersregelaars en de toiletten. Als iedereen zijn eigen drinken meeneemt is het einde bandjesavond.”

Waarom het bij Joppe zo druk was en op andere plaatsen minder, ligt volgens de ervaren Van Schuppen aan het feit of de muziek ook pauzeert en wat er dan voor in de plaats komt. “Wij hadden met Clueless en The Hucksters twee bands die ook nog eens heel lange sets speelden. Als je maar één band hebt en ze nemen pauze, dan loopt het publiek al snel naar een volgende locatie.

Wat toiletmogelijkheden betreft, geen onbelangrijk punt op dergelijke avonden, daarmee zat het wel goed. Er waren verspreid over het dorp 30 zogenaamde 'plaskruizen' en toiletcabines neergezet. Wildplassers werd het daarmee wel heel erg moeilijk gemaakt…

Tekst Arjen Vos

Foto's: (vanaf boven) gezelligheid voor Joppe met The Hucksters, op het Raadhuisplein moest het rond half tien nog op gang komen, plezier bij Het Wapen, de band van leerlingen van het Alkwin Kollege in de Schoolstraat. Foto's Arjen Vos en Laurens Niezen. Zie ook de gallery onder de advertentie van het Flower Festival

(advertentie)

 

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin