Oorlogsroman Marianne Knecht over Texelse opstand

“In het uniform van de vijand klopte het Georgische hart,” schrijft Marianne Knecht beeldend over de opstand op Texel. De Aalsmeerse auteur en journalist heeft er een roman over geschreven met de titel Texelschade. Zondagavond was haar boekpresentatie in De Oude Veiling.

Marianne Knecht is de dochter van een Aalsmeerse vader en een Oekraïense moeder. Door deze achtergrond kwam ze op het idee om dit boek te gaan schrijven, evenals haar eerste roman De lijfeigenen.

Verliefd in kamp
“Mijn ouders hebben elkaar ontmoet in een Duits werkkamp tijdens de Tweede Wereldoorlog,” vertelt Knecht. “Daar werden ze verliefd op elkaar en mijn moeder stond voor de keuze om mee naar Nederland te gaan of terug naar huis naar het strenge Stalinistische regime.”

Uiteindelijk kiezen ze voor een toekomst samen in Nederland. Dit was niet altijd even makkelijk in de tijd van de Koude Oorlog, waarin Marianne Knecht opgroeide.

De lijfeigenen
Haar eerste boek De lijfeigenen beschrijft in romanvorm het verhaal van haar ouders. “Op een ochtend werd ik wakker met het idee voor dit boek,” vertelt de auteur. Ze werkte onder andere bij Scouting Nederland en deed daar de redactie. Knecht, altijd al met boeken bezig, was er ook verantwoordelijk voor de boekrecensies.

“Zo’n vijftien jaar geleden ben ik naar de redactiechef gegaan en kondigde mijn vertrek aan. Het human interest verhaal achter alle interviews die ik deed, interesseerde me altijd het meest. Daar moest ik iets mee gaan doen.”

Uitgever gevonden
Na een intensieve zoektocht naar een passende uitgever kwam Knecht bij Uitgeverij Aspekt terecht. Zij waren gespecialiseerd in boeken over de Eerste en Tweede Wereldoorlog en waren geïnteresseerd in haar werk. “Uiteindelijk duurde het nog een jaar voordat ze ja zeiden tegen het uitgeven van mijn eerste roman.”

Het was toen 2007 en het boek kwam op de markt. De verkoop werd een succes.

Europa’s laatste slagveld
Nu zeven jaar later ligt haar tweede roman in de winkel. “Ik kwam na het verschijnen van mijn eerste boek op Texel om bij te komen en uit te waaien. Daar ontstond het idee voor mijn tweede roman. Het is een tweeluik geworden. Mijn eerste boek ging over de Sovjetvrouwen in oorlogstijd en Texelschade gaat over de Sovjetsoldaten. Beiden in feite tegen het naziregime.”

Haar tweede boek gaat dus over de opstand van de Georgiërs tegen de Duitsers op het eiland Texel, ook wel bekend als ‘De Russenoorlog’ of ‘Europa’s laatste slagveld’. In februari 1945 kwam het 822ste Georgische bataljon naar Texel. Het bestond uit 800 Georgiërs, als Sovjet-krijgsgevangen, en zo’n 400 Duitse militairen.

Oorlogsherinneringen
In de nacht van 5 op 6 april kwamen de Georgiërs in opstand en veel Duitsers werden omgebracht. Vanaf het vasteland kwam er versterking van de Duitsers en de opstand duurde uiteindelijk tot 20 mei. En dat terwijl het Duitse opperbevel zich op 5 mei al in de rest van Nederland had overgegeven. De opstand heeft vele levens geeisd van Georgiërs, Duitsers maar zeker ook van Texelaars. 

In de 224 pagina’s tellende roman Texelschade zijn de zes hoofdpersonen lang na de opstand opnieuw op het eiland Texel. In een mozaïekvertelling komen van alle betrokken partijen de oorlogsherinneringen weer boven. Wanneer er aan het eind van hun verblijf een kind wordt vermist, ontvouwt zich op verrassende wijze een gedeeld belang tussen de personages. Hierdoor komt hun aanwezigheid in een heel ander daglicht te staan.

Onderzoek
Marianne Knecht ging vaak naar Texel om onderzoek te doen. “Ik probeerde zoveel mogelijk met de Texelaars te praten, al was het soms best lastig. De gebeurtenis is daar nog springlevend. Maar toen ze door hadden dat ik er veel vanaf wist, kwamen de verhalen los. Het werd meer een wisselwerking en ik kon gerichte vragen stellen.”

Ze heeft ook gesproken met de laatst levende Georgiër van het 822ste batjalon en zijn verhaal is ook in het boek opgenomen.

De roman is voor een deel fictie en non-fictie. “De verhaallijnen moesten met elkaar verweven worden en dat werd op het laatst nog even flink doorwerken. In de laatste maanden was de tijdsdruk hoog omdat de uitgever het in december al in de catalogus had geplaatst. Hoe anders dan bij mijn eerste boek.”

Signeersessies
Afgelopen zondag was de boekpresentatie van Texelschade onder het bijzijn van vrienden, familie, relaties en pers. “Het werd een feestje, al had ik wel wat last van mijn arm bij het signeren van de boeken. Ik kom al een tijdje bij een fysiotherapeut voor mijn arm. Klein nadeeltje van het vele schrijven van de afgelopen maanden.”

Op zaterdag 19 april signeert Marianne Knecht om half vier haar boeken bij het Boekhuis in de Zijdstraat. Ook gaat ze naar Texel voor een promotietoer. “Ik ben erg benieuwd hoe het boek daar ontvangen wordt.”

Nieuwe boekideeën
En Marianne Knecht heeft alweer een paar andere boeken ‘op de plank’ liggen. “Wie weet wordt mijn volgende boek wel geschreven voor kinderen, want ik heb al heel wat kinderverhalen klaar liggen. Maar dat komt wel. Eerst maar genieten van alles rond mijn tweede roman.”

Texelschade
ISBN: 978-94-6153-489-7
Prijs: € 18,95
 
Foto's Arjen Vos (AV)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin