Nieuwe schilders laten zich zien

Ze noemen zichzelf teken- en schilderclub ‘De Losse Streken’ en zijn naar eigen zeggen 'de jongste club van Kudelstaart'. En daarmee bedoelen ze niet hun leeftijd, zo blijkt bij de opening van hun expositie vorige week vrijdag in Wijkpunt Voor Elkaer. 
 
Na een gezamenlijke lunch nam woordvoerder Arie Stolwijk het woord en heette de bezoekers die reeds waren binnengedruppeld van harte welkom. Na zijn introductie was het woord nog even aan de lerares van de club, Resi van Zijl. Zij prees de leden en sprak haar vreugde uit over de vriendelijke sfeer die er is. Ook zei ze met enthousiasme uit te kijken naar de toekomst. 
 
Vlees in de kuip
De club die uit dertien personen bestaat, varieert in de leeftijd van 50 tot bijna 90 jaar. Een deel van deze groep begon meer dan tien jaar geleden en onlangs kwam Resi van Zijl als nieuwe docent in beeld.
 
Van Zijl heeft een keramiekatelier voor primitieve stooktechnieken en geeft daarnaast ook les in schilderen, tekenen en grafiek. Verder is ze lid van een etsgroep.
 
De leden van het schildersgenootschap hadden naar de kennismakingsmiddag ieder twee schilderijen meegenomen zodat Resi kon zien wat voor vlees zij in de kuip had. “Het was best spannend,” erkent Van Zijl, “het moet toch klikken met een groep. Maar al snel was duidelijk dat dát geen probleem was. En toen konden we beginnen.”
 
Geen collectieve lessen
Van Zijl gelooft in creatieve vrijheid, maar met sturing: “Ik probeer ieder op zijn eigen niveau te begeleiden. Niet dwangmatig, maar wel met oog op progressie.” Een seizoen heeft twaalf lessen, in elk blok van vier lessen komt er een techniek aan de orde; tekenen, aquarel of acryl. Maar ook hier geldt: vrijheid van keuze. Wanneer iemand twaalf lessen lang wil tekenen, kan dat ook.
 
Deze vrijheid is goed te zien in de kunstwerken aan de wand in de eetzaal van het Wijkpunt. Er hangen schilderijen met een brede diversiteit, niet alleen in stijl maar ook in materiaal. Een pentekening die 'Theo' genoemd wordt, maar ook een strak zwart wit schilderij van een Amsterdamse straat, door een dame die op deze manier het trillen van haar hand in bedwang houdt. Of het werk van Tom, die met zilverpapier, verf en zeezout een kleurrijk schilderij maakte, wat doet denken aan het batikken van weleer.
 
Sommige zijn levendig, zoals Knorretje van Bep van Lammeren, of het Oprah House van Arie Stolwijk. Maar zeker ook de roos van Nelly Merkx, of het duo Vos en Hert in de zelfgemaakte houten lijsten die de sfeer van de schilderijen benadrukt. Elk schilderij is uniek in zijn soort. 
 
Spannende tijden
Begin april exposeert de groep ook in het Zorgcentrum Aalsmeer. Het onderwerp van die expositie is vrij te kiezen voor de deelnemers, maar er gaan geruchten dat de serie over schaatsers zal gaan, of toch een oude Hollandse meester? “Maar hoe 'vet cool' zou het zijn, als wij allemaal een Rembrandt zouden schilderen,” vraagt een van de Kudelstaartse kunstenaars zich hardop af.
 
De leden maakt het niets uit, die komen gewoon elke donderdagmiddag bij elkaar in het Dorpshuis en maken daar iets moois.

Tekst Mandy van der Zwaard,

Foto's (vanaf boven:) Bep van Lammeren, Resi van Zijl en Arie Stolwijk bij de opening van de expositie, 'Knorretje' van Bep van lammeren, vrolijkheid bij het bekijken van 'Vos' en 'Hert'. Foto's Jaap Maars

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel