Nieuwe ‘Oud Nuus’ nu in de winkel

Dat oud nieuws best de moeite waard kan zijn, bewijzen de makers van 'Oud Nuus', het onvolprezen magazine van de stichting Oud Aalsmeer. De nieuwste editie van het kwartaalblad ligt vanaf vandaag in de winkel. Jan-Willem de Wijn licht op AalsmeerVandaag alvast een tipje van de sluier op.
 
Schiphol viert dit jaar z’n honderdste verjaardag als vliegveld. In Oud Nuus wordt afgerekend met de scheepshel in het Haarlemmermeer. De oorsprong van de naam Schiphol ligt daar niet in het water, maar verderop op het land: in Aalsmeer. De naam is vanuit de gemeente Aalsmeer, via Amstelveen verhuisd naar de gemeente Haarlemmermeer. Een historisch puntje op de i van Schiphol!
 
Op de kaart
Molenaar van de Stommeermolen Jan Hofstra gaat in op de houtzaagmolen aan het voormalige Dirkjes Zwet. Omdat die niet voorkomt op een kaart van Jan Jansz Dou uit 1646, oppert hij dat die molen mogelijk toen al door het Haarlemmermeer was verzwolgen. Hofstra gaat ook in op de Groeneweg die van Calslagen naar de Reizen liep en berekent aan de hand van Dou dat die tot wel 10 meter breed moet zijn geweest bij het kruispunt van de Rijshorn.
 
Groen
Door de vorige editie van Oud Nuus liep ‘water’ als een rode draad. In dit nieuwe nummer hebben sommige verhalen een groen randje.  Zo gaat Dirk Jongkind in op gewasbescherming in de bloementeelt van 1900 tot 1940. Van nicotine en zeepspiritus tot carbolineum en zwavel. Jongkind wijst er fijntjes op dat men een eeuw geleden het niet over milieu had, maar over ziektebestrijding.
Kees G. Eveleens herdenkt de halve eeuw geleden overleden bioloog dr. J. Wasscher. In Aalsmeer heeft die zijn sporen achtergelaten als rijkstuinbouwconsulent, directeur van de Rijks Middelbare Tuinbouwschool en directeur van het proefstation voor de bloemisterij. Eveleens vat de persoon achter deze functies samen als: “een bioloog die best meeviel.”
 
Erfgoed
In Oud Nuus ook aandacht voor zaken uit het verleden. Henk van Leeuwen beschrijft hoe duizenden scherven van vroegere opgravingen in Calslagen vanuit het gemeentehuis zijn gesorteerd en verhuisd naar Castricum, het archeologisch depot van de provincie. En Jacco van der Laarse vertelt over een huwelijkscadeau dat na 165 jaar terugkwam in de familie. Een aquarel met gekalligrafeerde letters waarop ook afbeeldingen van het Schoutenhuis en de dorpskerk.
 
En verder:
Cees Stieva heeft de transformatie van de zingschool aan de Uiterweg tot het Koninklijk Toonkunstkoor Aalsmeer geboekstaafd en beschrijft de eerste jaren van het koor. Karin Eveleens licht een tipje van de sluier van de jaarlijkse excursie van Oud Aalsmeer op. Die gaat op zaterdag 28 mei naar Hellevoetsluis. Kosten: 52,50 euro per persoon voor een compleet dagje uit. Aanmelden: 0297-344444.
 
Verkrijgbaar
De nieuwe Oud Nuus is in de Aalsmeerse boekhandels verkrijgbaar en kost vijf euro. Maar een lidmaatschap van Oud Aalsmeer (met vier gratis nummers per jaar) bedraagt slechts 18,50 euro. Penningmeester Annigje Leighton-van Leeuwen is bereikbaar onder (0297) 323553.
 
Foto's: (boven)de cover van Oud Nuus; Oud Aalsmeer verwijst in fiets- en wandelroute naar het Aalsmeerse Schiphol. (afbeeldingen st. Oud Aalsmeer)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel