‘Mariëlle is veel te bescheiden’

Met een regelmatig wisselende expositie, geeft makelaar Karin Eveleens kunstenaars de gelegenheid hun werk te tonen in haar makelaarskantoor op de hoek Grundelweg, Punterstraat, Praamplein. “Onze witte muren lenen zich er uitstekend voor,” aldus Eveleens tijdens de officiële opening van de expositie van Mariëlle Wegman vorige week donderdag.

Hobbyfotografe Wegman laat met enige regelmaat zien over een scherp oog voor detail te beschikken. Dat oog werd tijdens het Flowerfestival van twee jaar geleden getrokken door een aantal objecten in De Historische Tuin. Op momenten dat er even geen publiek door voor- dan wel achtergrond struinde, bracht ze haar camera in stelling, kaderde de juiste compositie uit en drukte af. Het resultaat is een serie verstilde platen van een stukje in onbruik geraakte tuinbouwhistorie. Verrassende invalshoeken richten de aandacht op zaken waar je als tuinbezoeker niet snel op let. Even door de knieën zakken en de camera van Wegman spot met een klik de rommelige stapels waterschotels onder de bloementafels in een van de oude kassen.

Veruit de opvallendste foto is die van de verweerde en op het land getrokken roeiboot met daarachter de houten bergschuur. Mede dankzij de ruwe bewerking die Wegman de foto meegaf, een schilderachtig plaatje met een 'dramatische' lading.

Kritische kunstkenner
De 'vernissage' was een geslaagd gebeuren. Zo'n vijftien mensen kwamen op het feestje af en lieten de beelden op zich inwerken. De immer kritische kunstkenner Joop Kok, architect van professie, deelde de exposante een compliment uit: “Je foto's verdienen het om veel groter getoond te worden. Kijk naar die witte muren, die zouden van mij helemaal bedekt mogen worden.”

Opblazen
Volgens de fotografe een afweging gebaseerd op de inhoud van haar portemonnee: “Ik heb de lijstjes van kaslatjes zelf gemaakt, dat was goedkoop en past tegelijk goed bij de stijl van de foto's.” “Je bent veel te bescheiden,” luidde het antwoord van Kok, “je kunt beter één foto heel groot opblazen en die hier ophangen dan tien kleintjes verspreid over de muren…” De architect liet weten zich vooral aangesproken te voelen door het lijnenspel in sommige kassenfoto's.

En dat is wat kunst doet. Het zet mensen aan tot denken en levert stof op voor discussie. Wie de werken van Wegman zelf wil bekijken en daar een mening over wil vormen, kan daarvoor tot media maart elke dag vrijblijvend binnen wandelen.

Foto's: geanimeerde gesprekken tijdens de vernissage, Joop Kok legt uit wat hij bedoelt aan de exposante en de makelaar. (Foto's Arjen Vos)

 

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel