Margriet Brandsma boeit 50-koppig publiek

Een kleine 50 aanwezigen afgelopen donderdag in de Oude Veiling voor de lezing van oud-NOS-correspondente, journaliste en schrijfster Margriet Brandsma. In samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei Aalsmeer had Aalsmeers Boekhuis Aalsmeer een goede keus gemaakt. Een boeiende avond waarop met name het wel en wee van het huidige en voormalige Duitsland centraal stond.
 
Namens de Aalsmeerse Stichting opende Ulla Eurich, zelf van Duitse afkomst, de avond waarop Margriet Brandsma het woord kreeg. De vlot en helder sprekende Brandsma (49) verklapte altijd belangstelling te hebben gehad voor wat zij noemde 'mensen in landen met een trauma'.
 
Apartheid
Als journaliste bracht deze interesse haar naar diverse probleemgebieden in de wereld zoals in de beginjaren '90 in Zuid-Afrika waar ze zich in opdracht van de NCRV onder meer ging verdiepen in de apartheid (een Nederlands woord dat nog altijd in Zuid-Afrika wordt gebruikt, red).
 
Ze interviewde toenmalig president De Klerk en sprak over haar deceptie en dat van velen toen duidelijk bij haar nader onderzoek bleek dat er wel degelijk, ook na het afschaffen van de apartheid, grote standsverschillen bleven bestaan.
Brandsma reisde eveneens naar Kosovo, een brandhaard in het voormalige Joegoslavië waar tot op de huidige dag de strijd tussen Serviërs en Albanezen, zij het minder heftig dan in de negentiger jaren, heftig woedt.
 
Boeken
Van 1994 tot 2010 werkte Brandsma voor de NOS in Duitsland waar ze eveneens over Oostenrijk en Zwitserland publiceerde. Na enkele jaren nog voor het Journaal in eigen land te hebben gewerkt verliet ze op 1 juli 2014 de NOS om haar meer aan het schrijven van boeken te gaan wijden.
 
Het resulteerde in een reeks goed geschreven uitgaven waarin vooral Duitsland, waar ze zoveel jaren werkzaam was, vaak het onderwerp was.
 
Angela Merkel
Ze verdiepte zich in Duitsland en zijn bevolking  en ze gaf de zaal een heldere inkijk in het Duitsland voor de 'Wende', het vallen van de Muur, de verschillen in bewoners van voormalig Oost-Duitsland en de zogenaamde 'Wessies'.
Brandsma noemde onder andere de frustraties bij sommige oudere Duitsers, de nog steeds bestaande kloof tussen de diverse bevolkingsgroepen, de politieke groeperingen in het huidige Duitsland en uiteraard kwam Angela Merkel ter sprake.
 
Over Merkel zelf, inmiddels Europees boegbeeld geworden, schreef Brandsma eveneens een belangwekkend boek vol details over Merkels verleden als domineesdochter, opgegroeid in Hamburg en later verhuisd naar het Duitsland achter de Muur. Ze ging in op haar carrière als natuurkundige en over haar interesse in de politiek.
 
Vooral over Angela Merkel werden uit de zaal vele vragen gesteld.
Is Merkel, inmiddels in het bezit van de Nobelprijs voor de vrede, naïef, zo wilde men weten.
 
Vluchtelingen
Brandsma ontkende dat. Het 'wir schaffen das' had volgens Brandsma haar niet tot de huidige politieke tegenstand en het sterker worden van de rechtse partijen geleid, wel de vele 'selfies' die, in oorlogsgebieden bekeken, tot een hausse aan vluchtelingen richting Europa zouden hebben geleid.
 
Na de succesvolle avond een week eerder met Zoni Weisz als spreker werd het ook donderdag weer een succesvolle bijeenkomst. Terecht werd Brandsma weer dan ook uitgeluid met een prachtig boeket.
 
Volgende week zaterdag, 14 mei, zal in het Boekhuis wederom een boekpresentatie plaatsvinden. Schrijfster en oud-plaatsgenote Conny Keessen, al vele jaren in Griekenland werkaam als NOS-correspondente, is dan de gast.
 
Tekst Leni Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin