Kunstroute is veel meer dan kunst kijken

Door: Arjen Vos. Voor de 25-jarige Kunstroute pakte de eerste dag geweldig goed uit. Een druk bezochte feestelijke opening, stralend weer en een hartverwarmend welkom bij de met herkenbare oranje vlaggen aangegeven locaties. Negentien adressen maken er dit hele weekend elk op hun eigen wijze een feestje van. De conclusie na de zaterdag: de Kunstroute is veel meer dan kunst kijken. Het is een verbindingsmiddel om elkaar te ontmoeten.

De ‘Gezichten Van…’ in het zonnetje

Dat bleek al in de loods van de firma Otto, sinds jaar en dag de locatie waar de opening plaatsvindt. In het Aalsmeers kwartiertje werd er tussen de kunstwerken en voorzien van koffie en koek volop gelegenheid genomen om te informeren aar elkaars welzijn. Door de dansschool van Pleunie en damesensemble Davanti bij de start van het weekend te betrekken heb je gegarandeerd extra mensen over de vloer. Dat was goed bedacht van het organiserende KCA, al had de bijdrage van Davanti, hoe mooi de dames ook zongen, de helft korter gemogen. Vooral omdat het geduld van de dansmeisjes die al ver van tevoren stonden te trappelen om ’te mogen’, opraakte. Cultuurwethouder Willem Kikkert hield zijn speech om die reden gelukkig kort. Dat deed ook Lisa Vlug, projectleider van ‘De Gezichten van Noord-Holland‘ waarbij zoveel mogelijk (zelf)portretten worden verzameld in een samenwerking van Frans Hals- en Amsterdam Museum. In Aalsmeer is het project geadopteerd door De Kunstploeg en ook zij werden kort door KCA-voorzitter Ulla Eurich in het zonnetje gezet. Dat gold ook voor Cees en Adriënne Otto, sinds jaar en dag de gulle gastheer en -vrouw van het evenement.

Verscheidenheid
Na alle officiële momenten zwermden de kunstliefhebbers uit in de loods waar een verscheidenheid aan kunst stond opgesteld. Ook de werken die hier vanmiddag vanaf half drie voor het goede doel worden geveild konden worden beoordeeld. Vanaf de loods was het slechts een paar stappen lopen of kort stukje fietsen naar enkele andere locaties waaronder die van Elise Eveleens en Frits Nisters, Anneke Harting, De Kunstploeg en de traditioneel ‘illegale deelnemers’ familie Van der Meer. Op veel plekken wordt muziek gemaakt, zijn er mogelijkheden om zelf actief deel te nemen en is er volop eten en drinken verkrijgbaar.

Optische illusie bij Elise Eveleens en Frits Nisters

Om alle negentien locaties in één weekend, laat staan één dag tijd, te bezoeken is schier onmogelijk. Maar om het evenement door het mindere weer van vandaag over te slaan zou een gemiste kans zijn op gezelligheid, kunst en ontmoeting. Vandaag te bezoeken tussen 12 en 17 uur.

Klik hier voor de lijst met deelnemende locaties.

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Waning)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin