Kunstkasten vol historie langs oude N201

Kunstenaars, wethouder en initiatiefneemster Femke Kempkes, heffen het glas bij de kast langs de Zwarteweg

Door: Arjen Vos. Onder winderige omstandigheden werd zaterdag het recente kunstkastenproject zowel afgesloten als officieel geopend. Verzameld werd in muziekcentrum N201 waar initiatiefneemster Femke Kempkes uitleg gaf en ook cultuurwethouder Willem Kikkert een woordje deed.

Femke Kempkes geeft uitleg

Met het project dat als werktitel ‘De ge sch ie de nis ligt er on der’ had meegekregen, werden de afgelopen maanden groepen mensen geactiveerd om mee te denken en te doen waarna een aantal geselecteerde kunstenaars de gedachten en ontmoetingen omzette in beeldende kunst. Daarvoor waren op zeven locaties op de voormalige Provinciale weg tussen Legmeerdijk en Dorpsstraat elektriciteitskasten aangewezen waar vervolgens de verfkwast dan wel de spuitbus overheen ging.

Graffiti-artist Sander Bosman vertelt over zijn werk

Uitgangspunt was steeds een terugblik in de tijd waarna de oorsprong van deze specifieke plekken weer tot leven werd gewekt. Zo was er nabij de Stommeerkade gekozen voor een link met bloemen en planten. Daar waar de laatste jaren een woonwijk verrees, was immers vroeger een kassengebied. Bij muziekcentrum N201 vormden onder meer het vermaarde Luilakpop en Lions disco in de voetbalkantine van VV Aalsmeer de inspiratiebron.

Plattegrond waar de kunstkasten te vinden zijn (beeld Femke Kempkes)

Extra lading
Op de fiets toog het gezelschap zaterdag van kast tot kast om van dichtbij het resultaat van de inspanningen te bewonderen. Het project dat over een half jaar was uitgesmeerd bleek niet alleen een middel om mensen samen te brengen maar zorgt tegelijk ook voor kleur en kunst in de openbare ruimte. Dat er een deel van de geschiedenis van het dorp aan ten grondslag ligt, geeft het project een extra lading.

(Foto’s Jaap Maars)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin