KunstKas dit weekend open voor aanstormend talent

(Advertorial) In een niet alledaagse omgeving valt dit weekend te genieten van diverse vormen van kunst. Trudy en Tobias Rothe hebben de kas achter hun huis op Aalsmeerderweg 325 open gesteld voor een vijftal jonge kunstenaars. Hun werken worden op originele wijze gepresenteerd. Publiek is van harte uitgenodigd kennis te komen nemen met het begrip ‘KunstKas’.

Echtpaar Rothe stelde zichzelf enkele jaren geleden voor de keuze: doorgaan met 60 tot 80 uur per week werken in de wereld van de tandprotheses of wat rustiger aan doen en zich meer met kunst bezig houden. Het werd het laatste. Het volgen van hun hart betekende een verhuizing naar Aalsmeer omdat daar een woning op hen wachtte met een pracht van een oude rozenkas erachter. De ideale locatie om hun dromen waar te maken.

Waarde van kunst niet onderschatten
Wat die dromen waren? Niet alleen zelf bezig zijn met kunst maar ruimte bieden aan anderen om kunst te maken en te tonen. “Jonge kunstenaars krijgen nauwelijks de kans hun werk voor het voetlicht te brengen,” legt Tobias uit, “veel galeries vragen 50 procent commissie of willen dat je geld meebrengt om er te mogen hangen. Voor beginners is dat niet altijd op te brengen. Met onze KunstKas willen we ze de kans geven zich verder te ontplooien. De waarde van kunst voor de samenleving moet niet worden onderschat. Het is niet alleen om naar te kijken, het draagt ook bij aan onze cultuur. Er moeten plekken zijn waar je iets moet kunnen vertellen aan de wereld. Zo’n plek willen wij zijn.”  

'Out of the white-box'
De KunstKas als broedplaats voor kunstenaars. Er zijn op deze plek inmiddels verschillende exposities geweest waarbij zowel de exposanten als de bezoekers enthousiast waren over de entourage. Veel aandacht is er voor de manier van presenteren. Tobias stapt graag af van de geijkte wijze waarop tentoonstellingen meestal zijn ingericht. Niet de ‘white box’ waarbij alles tegen de muur wordt geplakt. Je kunt een schilderij volgens hem ook heel goed in de open ruimte hangen zodat je er omheen moet lopen en ook de achterkant kunt zien. “Ik let bij het inrichten onder meer op kleur, formaat, kijk naar de voorstelling en naar de andere werken en probeer daar op een originele en afwijkende manier een verhaal mee te vertellen. Gewoon aan een spijker hangen is me te simpel,” aldus Tobias die graag de rol van curator vervult.

Aalsmeerse ambiance
Het interieur van de 80 jaar oude kas is door Trudy onder handen genomen. Ze beschikt niet alleen over een oog en een hart voor kunst, maar duidelijk ook over groene vingers. Een origineel ontworpen binnentuin waarin tal van planten voor een weelderige aanblik zorgen, geeft de KunstKas een echte Aalsmeerse ambiance. Niet zo vreemd dat er regelmatig verzoeken binnen komen om de ruimte te huren voor festiviteiten. “Maar daar beginnen we liever niet aan. We willen de kas echt voor exposities houden. Zo’n vier keer per jaar een weekend. En in september doen we mee met de Kunstroute.”

Vijf kunstenaars
Tobias en Trudy zijn zeer opgetogen over de vijf kunstenaars van wie komend weekend werken te zien zijn. Allemaal afkomstig uit Aalsmeer en omgeving en volgens het echtpaar niet voor niks dat ze als aanstormende talenten worden gezien. 

Marijn van Wijk maakt abstract werk op groot doek. Stella de Kort maakt illustraties met Oost-Indische inkt en werkt onder andere voor het Stadsarchief van Amsterdam. Tom de Hundt toont dit keer zijn schilderijen die zowel surrealistisch als figuratief zijn. Sophie de Kort is een creatieve fotografe die speciaal voor deze expositie sprookjesachtige, fantasievolle tekeningen heeft gemaakt en Madzy Beijnen, voor de eerste keer exposerend, vertelt een verhaal met technieken die zij zichzelf eigen heeft gemaakt.

De opening wordt vrijdagavond om 19:30 verricht door Stef Wouters. Op zaterdag en zondag is de expositie te bezichtigen van 11:00 tot 17:00 uur. Bezoek wordt geadviseerd op de fiets te komen, parkeergelegenheid is schaars.

Foto's: Tobias en Trudy Rothe in de 80 jaar oude rozenkas die voor komend weekend is ingericht als expositieruimte. Tekst en foto’s Arjen Vos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin