Kippenvelmomentjes bij herdenking op de dijk

Afgelopen zaterdag vond de vijftiende editie plaats van de ‘Red Ball Express’ toerrit. Bijna zestig authentieke voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog stonden op het terrein van het CRASH museum bij Fort bij Aalsmeer opgesteld. Niet alleen de voertuigen waren authentiek, ook de mannen en vrouwen die de voertuigen 'bemensten' waren geheel naar het tijdsbeeld gekleed. Jeeps, motoren, manschappenvoertuigen, ambulances, er zat van alles tussen.  Waardevol dat dit alles is blijven bestaan. Alles dankzij de mensen die deze voertuigen met veel liefde en geduld op de weg weten te houden.
 
De 'Red Ball Express', die wordt georganiseerd in samenwerking met de stichting 'Keep Them Rollin’, ontleent zijn naam aan de geallieerde militaire logistieke operatie in de Tweede Wereldoorlog. Deze deed dienst van 25 augustus 1944 tot 16 november 1944, en was bedoeld om geallieerde troepen te voorzien van brandstof, voedsel, munitie en ander militair materiaal. Zodra de haven van Antwerpen beschikbaar was, hield de Red Ball Express op met bestaan.
 
Fly by
Een jubileum vier je, en om die reden vond een bijzondere vlucht plaats. Stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht (kortweg Klu HV) uit Gilze Rijen kwamen met maar liefst twee historische vliegtuigen een rondje over het fort maken, een fly-by. De toestellen, een Beechcraft D18S en een AT-16 Harvard, vlogen maar liefst twee rondjes over het fort.
 
Saluut
Voor de vliegers moet dat best een opgave zijn geweest, daar het fort vanuit de lucht maar moeilijk zichtbaar is. Bij de laatste ronde gaven de vliegtuigen een eresaluut door te ‘wiebelen’ met de vleugeltips. Een beetje Aalsmeerder is wel gewend aan het geluid (of desgewenst, het lawaai) van vliegtuigen, maar het ronken van deze twee oudjes was van een ander kaliber. Het was niet alleen te horen, het was ook te voelen. Voor de liefhebbers van oud materieel ongetwijfeld een ‘kippenvel-momentje’.
 
Colonne
Tegen half twaalf was het voor de deelnemers van de toerrit tijd voor vertrek. De vele belangstellenden togen naar de dijk om daar de colonne voorbij te zien trekken. Om het verkeer niet teveel te hinderen vertrokken de voertuigen in groepjes van vijf rechtsaf de dijk op, richting Rijsenhout. In de middag zouden de voertuigen weer terugkeren bij het fort, waar ze opnieuw in deze unieke entourage door het publiek te bekijken waren.

Foto's en tekst Mariëlle Wegman. (zie ook de gallery onder de advertentie)

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel