Kinderkunstroute langs ‘mooiste plekjes’ Oost

Leerlingen van de drie groepen 5 van OBS Zuidooster maakten er afgelopen zaterdag in Oost een waar cultureel festijn van. Ze liepen, ongeveer 75 kinderen sterk plus ouders en andere belangstellenden, een zonovergoten 'kinderkunstroute' – de eerste van Aalsmeer. Die voerde langs zes plekken in de wijk waar eigen kunstwerken waren opgesteld en voordrachten gehouden werden. Dat was het sluitstuk van een kunstproject van de Kunstploeg en basisschool de Zuidooster.

Zowel de kunstwerken – gedichten, tekeningen, installaties, muziek – als de keuze van de locaties waren ontsproten aan de breinen van de scholieren. Die hebben meegedaan meegedaan aan een cultureel project met een ambitieuze opzet.

Contact versterken
Doel was namelijk de afstand tussen bewoners in de oude en nieuwe wijk te verkleinen, het contact van de school met de wijkbewoners te versterken én kennis te maken met enkele kunstdisciplines. Hoe dan ook, bij de optocht zaterdagmiddag was het druk.

De Kunstploeg had de vijfdegroepers gevraagd naar hun mooiste plekjes onderweg van huis naar school. Dat leverde 75, deels dezelfde, locaties op. Daarvan werden er vijftien uitgekozen om over te dichten en uiteindelijk bleven er zes allermooiste plekjes over waarop de scholieren in woord en beeld hun fantasie konden loslaten.

Gedichtenbundel
Tijdens workshops de afgelopen maand op school hebben de vijfdegroepers de kunstwerken gemaakt. Dat gebeurde onder leiding van Karin Borgman, Femke Kempkes, Saskia Veenswijk en projectleider Jan Daalman van de Kunstploeg. De gedichten zijn in een bundel opgenomen, onder de titel De Poëzie van Oost.

Aan het begin van de kinderkunstroute zaterdag ontving wethouder Gertjan van der Hoeven van onderwijs en cultuur het eerste exemplaar van de poëziebundel. Daarna ging de groep vijfdegroepers gezamenlijk naar de uitverkoren plekken. Daar stonden of hingen de kunstwerken en werd ook, met singer-songwriter Veenswijk als animator, muziek gemaakt en gezongen. De optocht trok op elke locatie veel bekijks van buurtbewoners.

Communityprojecten
De Poëzie van Oost is het jongste project van de Kunstploeg. Dat is Aalsmeerse organisatie die enkele jaren geleden is ontstaan en zich sterk maakt voor communityprojecten op cultureel gebied. De groep pakte eerder uit met de Gebreide Boomgaard, tijdens de Kunstroute 2013, en het Veldboeket, op de afgelopen Kunstroute.

Het project in Oost is gesponsord door de Rabobank, wooncorporatie Eigen Haard en de gemeente.

Foto's: de kinderkunstroute zaterdag 18 april in Oost. (foto's: Jaap Maars; zie ook gallery)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel