Kinderen vol bewondering tijdens workshops

Een lesje breakdance van een gehandicapte danser, een rapper met een hazenlip en een wedstrijdje ballen onder leiding van een blinde man. Deze weinig gangbare combinaties stonden dinsdag op het menu tijdens de ‘Week van de Opvoeding’, die morgen afloopt.

Plaats van handeling: de CanDance Studio in de Crown Studio's. Deelnemende partijen: basisscholen De Graankorrel, De Wegwijzer en Samen Een. De organisatie werd gedeeld door De Binding, Cultuurpunt Aalsmeer en Sportservice Haarlemmermeer.
 
Als thema van de week is gekozen: ‘Ik tel tot 10’. Centraal staat pesten en gepest worden. Door in bepaalde situaties tot 10 te tellen, is men zich meer bewust van bepaalde gedragingen, is de gedachte.
 
Hazenlip
Als iemand weleens gepest is in zijn jonge jaren, is het de rapper Lars. Hij is namelijk geboren met een hazenlip. Een dankbaar onderwerp om de draak mee te steken.
 
In een van de zalen van de dansstudio’s geeft hij een workshop rappen aan de schoolkinderen. Ze moeten flink nadenken om mooie zinnen te maken. Maar het lukt ze allemaal.
 
'Moves' en 'tricks'
Een deurtje verder gaat het er nog wat ruiger aan toe. Daar slingert dansfenomeen Redouan zichzelf als een draaitol over de gladde vloer. Een arm en een been van Redouan zijn niet volgroeid. Maar dat weerhield hem er niet van zijn danspassie te ontdekken en te ontwikkelen.
 
De kinderen die hij les geeft, wennen snel aan zijn handicap. De bewondering voor zijn ‘moves en ‘tricks’ wint het van de aandacht voor zijn lichamelijke afwijking.
 
Geleidehond
In de laatste ruimte kun je bijna een speld horen vallen. Muisstil zijn de kinderen. Dat moet ook wel want anders horen ze het belletje in de rollende bal niet. Met het getingel verraadt de bal waar hij heen rolt en waar je ongeveer moet vallen om het speeltuig te vangen. Zo’n spelletje ‘goalbal’ is nog een lastige opgave voor de geblinddoekte kinderen.
 
Na afloop mogen ze vragen stellen aan spelleider Wim, die zelf blind is. “Heeft u ook een blinde geleidehond?” vraagt een meisje. “Nee,” luidt het antwoord, “aan een blinde geleidehond heb ik helemaal niks. Mijn geleidehond moet juist wél kunnen zien…”
 
Demonstratie
Aan het einde van de workshops komen alle groepen bij elkaar waarna er nog een demonstratie volgt. De kinderen gaan breakdancend helemaal los. Als Redouan nog even een demonstratie geeft, klinkt er een luid applaus. Er is opnieuw bewondering. En dat is beter dan pesten, weten de kinderen na deze middag.
 
Foto: Redouan laat tot besluit een staaltje van zijn breakdancekunsten zien. 
Foto's Arjen Vos (AV). Zie ook de galerie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin