Kinderen op ontdekkingstocht in de kunstschatkamer

Dichtbij school kennis maken met kunst. Dat is het doel van de kunstkijklessen die in Het Oude Raadhuis georganiseerd worden voor basisschoolleerlingen. De afgelopen periode kwamen veel kinderen voor de eerste keer in aanraking met abstracte kunst en mochten voor even ook zelf kunstenaar zijn.

Een eerste serie kunstkijklessen is afgerond, waarbij leerlingen van de Jozefschool, OBS Samen Een en OBS Kudelstaart op bezoek kwamen. De nieuwe ’kunstkijkjuf’ van KCA en beeldend kunstenaar Karin Borgman was gastvrouw en liet de ongeveer 175 kinderen kennis maken met kunst.

Verder kijken
Vorige week was het de beurt aan groep vier van OBS Kudelstaart. Samen met juf Lideweij gingen de kinderen naar Het Oude Raadhuis. Ze werden rondgeleid langs de expositie die bestond uit schilderijen, zeefdrukken, sieraden, tekeningen en objecten. Een expositie van abstracte werkstukken over schurende gevoelens, emoties en vrije associaties. De kinderen werden uitgelokt om samen met hun leerkracht het geheim van kunst te ontdekken.

Karin Borgman noemt het als het ware een schatkamer. “De kinderen gaan op speurtocht waarin ze met elkaar op zoek gaan naar waar het over gaat. Ze leren kijken hoe de kunstenaar het heeft gemaakt en naar wat de essentie van het werk is.” Ze ziet zichzelf als een soort gids. “Ik probeer kinderen aan te zetten tot een beetje verder kijken dan dat ze gewend zijn. En verder dan ze in eerste instantie denken te zien.”

Gezamenlijk kunstwerk
Na het rondkijken mochten de kinderen zelf aan het werk. Ze maakten een groot gezamenlijk kunstwerk waar iedere leerling een stukje aan bij kon dragen. Dit alles in de spirit van de kunstwerken die de leerlingen daarvoor hadden ontdekt. De bedoeling was dat iedereen een soort lijn tekende, die werd uitgeknipt. Al deze lijnen samen werden in de geest van de kunstenaars samengevoegd tot een nieuw kunstwerk van de hele klas.

De kinderen van OBS Kudelstaart mochten het iets anders doen, want zij mochten om de beurt een lijn met verf tekenen op een groot stuk papier. De opdracht was, net als bij de knipopdracht van andere scholen die als voorbeeld getoond werd, ‘teken een lijn die een gevoel betekent’. Zo kwamen allerlei emoties voorbij, van blij en boos tot verdrietig of verliefd. Het werd een ‘serieuze’ aangelegenheid want ieder kind deed ontzettend zijn best om iets moois te maken. 

Het leek in feite maar een simpele abstracte lijn, soms opgevrolijkt met een paar stipjes ernaast, maar de kinderen hadden geleerd om er gevoel in te leggen. Iedereen zag er weer iets anders in, van een dier tot een Arabische letter. Alle tekens samen vormden een mooi groot kunstwerk, dat mee naar school genomen werd.

Nieuwe expositie
Een nieuwe expositie is inmiddels in de maak en in het nieuwe jaar kunnen scholen zich hiervoor aanmelden. Samen met de leerkracht leren kijken naar kunst en samen ontdekken. Een paar educatieve, maar ook ontspannen uurtjes in Aalsmeerse expositiecentrum.

Informatie over deze nieuwe expositie en de kunstkijklessen is te vinden op de website van KCA (stiching Kunst en Cultuur Aalsmeer).

Foto's: kinderen van OBS Kudelstaart ontdekten abstracte kunst in Oude Raadhuis en mochten voor even ook zelf kunstenaar zijn. (foto's Ilse Zethof en Karin Borgman)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel