Kansen voor Oude Raadhuis stijgen – KCA aan zet

De kans dat Het Oude Raadhuis na 1 januari 2015 als kunstcentrum blijft bestaan, is er sinds gisteren niet kleiner op geworden. 's Ochtends bood een bevlogen Gerard Zelen “de politiek” in het gemeentehuis een petitie aan waarin hij hen namens de Amazing Amateurs opriep het markante gebouw aan de Dorpsstraat toch vooral open te houden. De sfeer was opgewekt en cultuurwethouder Gertjan van der Hoeven en vier fractievertegenwoordigers spraken allen de uitdrukkelijke hoop uit dat het goed zou komen.

Toch is het geen gelopen race. Zelen, amateurkunstenaar en maatschappelijk betrokken, suggereerde dat de expositieruimte in 2015 mogelijk de deuren zou moeten sluiten. “Gaat het dicht? Ik heb geen enkele reden om dat aan te nemen,” reageerde de wethouder.

Alles staat of valt met het zogenoemde businessplan dat het bestuur van de stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA), begeleid door een denktank met lokale prominenten, aan het opstellen is. “De verantwoordelijkheid ligt bij KCA. Ik verwacht volgend jaar een prachtig plan en vertrouw erop dat Het Oude Raadhuis met creatieve ideeën over anderhalf jaar gewoon open blijft,” stelde een montere Van der Hoeven.

Andere oplossing zoeken
Na de officiële overhandiging van de petitie lieten de vertegenwoordigers van de politieke partijen zich desgevraagd uit de tent lokken. Ronald Fransen (PACT) en Wim Spaargaren (VVD) wensten het kunstcentrum sowieso open te houden. Ook Robbert-Jan van Duijn (CDA) en Dick Kuin (AB) wilden dat, maar ze gingen niet zover als hun collega's. “Het is me te kort door de bocht dat we geld beschikbaar stellen om het open te houden. Eerst moet KCA een andere oplossing zoeken,” zo verwoordde Kuin zijn reserves. Van Duijn zei “alle vertrouwen in een goed businessplan” te hebben.

Volgens Fransen en Spaargaren moet het kunstcentrum hoe dan ook open blijven. Maar Fransen zei erbij dat het KCA-bestuur “erg zijn best moet doen” om het plan een goede financiële basis te geven. Spaargaren meldde dat er inmiddels al “behoorlijk wat gelden binnenkomen”. De gemeentelijke financiën overziend, concludeerde hij dat “het een schande zou zijn als Het Oude Raadhuis niet boven water te houden is”.

Harder en intenser
Zelen, sprekend namens de amateurkunstenaars die de afgelopen maanden eigen werk in Het Oude Raadhuis exposeerden, noemde meerdere redenen voor het openhouden van het kunstcentrum voor culturele doeleinden. Hij wees er onder meer op dat “de politiek het in 1975 heeft geschonken aan de burgers van Aalsmeer voor de kunst” en dat het gebouw “het belangrijkste culturele ontmoetingspunt van Aalsmeer” is.

Verder stipte hij aan dat AB onder impuls van Coq Scheltens, zelf kunstenares, zich in de jaren negentig sterk maakte voor de kunst en “haar kunsthuis”. “Het protest en de woede van de helaas overleden Coq Scheltens zouden nog veel harder en intenser zijn dan wij nu laten zien.”

Kunsteducatie kinderen
Maar zijn belangrijkste argument was dat de “kunsteducatie voor kinderen” gewaarborgd moet blijven. De Kinderkunstzolder, gevestigd in Het Oude Raadhuis, staat volgens een Amerikaans kunstmagazine op de 22ste plaats van de beste kunstmusea ter wereld. “Hoe is het mogelijk dat je het internationaal zo op de kaart kunt zetten! Het is fantastisch dat dat opvalt,” zei Zelen.

Na het “barbaarse cultuurbewind” van staatssecretaris Halbe Zijlstra in het vorige kabinet kondigt zich in zijn ogen een “voorzichtig” zonnetje aan bij huidig minister Jet Bussemaker. “Ze vindt kunst voor kinderen belangrijk.”

Verantwoordelijkheid nemen
Met zijn landelijke zijsprongetje wilde Zelen aangeven dat ook de lokale politiek zijn “verantwoordelijkheid” moet nemen. “Kijk nog eens goed naar mogelijkheden voor een permanente oplossing voor het openhouden van Het Oude Raadhuis voor kunst en educatie.”

In zijn repliek zei de wethouder dat juist die cultuureducatie voor de jeugd bij B&W “op één staat” in het nieuw ingezette cultuurbeleid. Een hoeksteen van het beleid is volgens Van der Hoeven bezuinigen op Het Oude Raadhuis, dat tweederde van het jaarlijkse cultuurbudget opslurpt. Om KCA ruim de kans te geven plannen te ontwikkelen voor Het Oude Raadhuis nieuwe stijl, kwam B&W “extra” over de brug met tweemaal € 60.000 voor de jaren 2013 en 2014, “ondanks de bezuinigingen”.

Kortom, KCA is aan zet. Daar waren de wethouder en gemeenteraadsleden het gisteren over eens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin