Kaartverkoop Nostalgisch Filmfestival start vanavond

Dick Piet gaat onverdroten verder met zijn succesvolle reeks filmvoorstellingen onder de noemer Nostalgisch Filmfestival tijdens de Feestweek Aalsmeer. Op dinsdag 8 september presenteert de oud-journalist in de feesttent op het Praamplein oude tot stokoude films, uit de jaren '80 en '90 en uit de jaren in '20 en '30 van de afgelopen eeuw. Het wordt het vierde achtereenvolgende festival.

Samensteller en presentator Piet vertoont in tweeënhalf uur twintig films van 3 tot 15 minuten. De kaartverkoop voor de middag- en avondvoorstelling begint vanavond (zie voor meer informatie onderaan).

Oudste beelden
De oudste films dateren uit de jaren '20 en '30. Opnamen van kwekers die lopend of per praam met hun producten op weg zijn naar de CAV in de Marktstraat (De Oude Veiling) en Bloemenlust aan de Oosteinderweg (tegenwoordig The Beach). Uniek zijn beelden die in 1922 en 1926 gemaakt zijn in de veiling zelf, die toen uit slechts één zaal bestond.

Voorts beelden van Maarse & Kroon, rijdend met bussen over de Aalsmeerderdijk, op de toenmalige draaibrug bij de Kanaalstraat en in de Weteringstraat. Van Fanfarecorps Uiterweg, het spoortreintje tussen Haarlem en Aalsmeer, de aanleg van wegen in de Stommeer en het bezoek van Prins Bernhard aan de CAV aan de Van Cleeffkade, daags voor zijn huwelijk met Juliana.

Schoolreisje naar Aalsmeer
Nostalgie van de bovenste plank is de film van Amsterdamse schoolkinderen die in 1941 per trein vanaf het Haarlemmermeerstation naar Aalsmeer reizen. Ze bezoeken het terras van kwekerij Floralia op de Buurt en zwemmen in de VIBA bij de watertoren. Uit hetzelfde (oorlogs)jaar filmbeelden van visser/jager Hannes van Elk (Hannes ‘de Leugenaar’) en Jan Alderden (Jan ‘Stokkenland’).

In het kader van de viering van zeventig jaar bevrijding dit jaar wordt de film van de bevrijdingsfeesten in Oost vertoond. Met hierin onder meer de allegorische optocht door de wijk en festiviteiten voor jong en oud op een stuk weiland aan de Aalsmeerderweg.

Van na de oorlog dateert een film van een huwelijkssluiting in 1949 in het oude raadhuis aan de Dorpsstraat en de daarop volgende inzegening door dominee Kramer in de Oosterkerk. Uit de jaren '50 staat een film van het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi op het programma. Onder meer de finalewedstrijd tussen de Rozenstraatschool en de Columbiaschool.

Storm bij corso
Bijna zestig jaar geleden, op 21 november 1957, zond de VARA  ‘Aalsmeer, bloemenhof van Nederland’ uit op televisie. Het betreft een documentaire over de gang van zaken op de CAV. Veilingvoorzitter en -directeur Willem Maarse, bedrijfsleiders Van Limpt en Tas, veilingmeester Van Es en exporteur Tuning komen hierin ook kort aan het woord.

Uit 1983, toen Aalsmeer zijn 850-jarig bestaan vierde, dateert de film  van het, door storm geteisterde, bloemencorso op het Raadhuisplein. Hierin tevens opnamen van de opbouwnacht. Kitty Knappert interviewt corso-ontwerper Frits Vogel, corsosecretaris Ton van Renssen en Dirk Been van corsocomité Hornweg-Machineweg. Het stormde en regende hevig, wat de beelden bijzonder maakt.

Ontroerende portretten
Uit 1984 is de film van de drie toenmalige bejaardenhuizen in Aalsmeer: Rustoord, Seringenpark en ‘t Kloosterhof. Prachtige, soms ook ontroerende portretten van de bewoners, bezig met koffie drinken, sjoelen, scrabble, domino, breien en haken.

Van nog jongere datum is de film Aalsmeer anno 1987, met daarin vele plekjes die inmiddels zijn verdwenen of sterk veranderd. Zoals koeien in Nieuw Oosteinde, de kwekerij van Wed. P. Eveleens, een nog onbebouwd spoorwegemplacement en auto's in de Zijdstraat.

Verder laat Piet een compilatie zien van de Pramenrace in de jaren negentig, met veelal hilarische beelden.

Nieuw jasje
Beide festivalvoorstellingen worden muzikaal geopend met het door Klaas Tas geschreven en gecomponeerde lied ‘Oud Aalsmeer’. De trompettist/accordeonist van De Vrolijke Vrijbuiters bracht het lied (op film) voor het eerst op de Nostalgische Filmavond in 1983, aangekondigd door Martin Verbeek. Dick Piet heeft het muzikale filmpje in een nieuw jasje gestoken door de tekst te voorzien van bijpassende nostalgische filmbeelden. 

Vierde Nostalgisch Filmfestival
Datum: dinsdag 8 september in feesttent
Voorstellingen: 14.00 en 20.00 uur
Start voorverkoop: donderdag 13 en vrijdag 14 augustus 19.00-20.00 u in Boekhuis Aalsmeer, Zijdstraat; vanaf zaterdag 15 augustus zijn er kaarten verkrijgbaar in de boekwinkel tijdens reguliere openingstijden, zolang de voorrraad strekt
Entreeprijs: € 5 p.p.

Foto's: (boven) schoolkinderen vermaken zich in de zomer van 1941 in zwembad de VIBA bij de watertoren, (midden) CAV-directeur Willem Maarse wordt in 1957 geïnterviewd in een VARA-documentaire over de veiling, (onder) de start van de Pramenrace bij de watertoren in de jaren '90. (foto's archief Dick Piet)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel