Kaartjes Nostalgisch Filmfestival in de verkoop

Provinciale weg in 1976

Door: redactie. Hoewel het Nostalgische Filmfestival dit jaar tien jaar bestaat vindt op dinsdag 6 september de negende editie plaats. Het coronavirus boorde twee edities van de Feestweek en daarmee het Filmfestival door de Aalsmeerse neuzen maar ditmaal lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Samensteller Dick Piet heeft alle rolprenten uitgezocht en gemonteerd om zowel een matinee als een avondvoorstelling te vullen. Het festival kon elk jaar rekenen op volle zalen en de verwachting is dat na twee Feestweekloze jaren het publiek wederom graag in de rij zal staan om een kaartje te bemachtigen. Morgenavond 18 augustus tussen 19 en 20:30 uur kunnen liefhebbers aansluiten voor de deur van het Boekhuis in de Zijdstraat.

Dick Piet tijdens een eerder filmfestival

De films, die op grote LED-schermen in de feesttent op het Praamplein worden vertoond, zijn 20 tot 90 jaar oud en de onderwerpen zeer gevarieerd, zo laat samensteller Dick Piet weten. “Waar de nostalgie vanaf druipt, is bijvoorbeeld de film van Aalsmeer in de jaren ’80. Alle hoeken van Aalsmeer komen in beeld. En het is bijna schokkend te zien, wat er in betrekkelijk korte tijd allemaal is veranderd.”

Brugwachter Aldert Keessen
Duiktoren bij De Blauwe Beugel

Unieke beelden
Pareltjes zijn volgens Piet de pas ontdekte kleurenfilms uit de jaren ’40 en ’50. “Ze tonen onder meer unieke beelden van de Uiterweg, zowel van vóór als ná de demping van de noord-westelijke dijksloot. Brugwachter Aldert Keessen bedient de Aardbeienbrug en het pontje naar Rijsenhout zet niet alleen voetgangers en fietsers over, maar ook auto’s. In De Blauwe Beugel, zichtbaar gehavend door de oorlog, alleen de karakteristieke ijzeren duiktoren staat nog fier overeind, worden zwemwedstrijden gehouden.”

Bij het bekijken van de op een zolder gevonden films, trof Dick Piet tot zijn verrassing de tot nu enige bekende filmbeelden van een nog landelijke Hornmeerpolder aan. De opnamen dateren van rond 1950 en zijn zelfs in kleur. Ontroerende beelden van het leven en werken op en rond de boerderijen van onder meer Van Wees en Boerenvreugd. Het zien van het op ouderwetse manier hooien, koeien melken en ganzen drijven, riep bij Piet veel nostalgie op. Datzelfde verwacht hij bij het publiek.

Bruidsparen
Er staan ook veel korte films op het programma. Bijvoorbeeld bruidsparen uit Aalsmeer-Oost, die in de zomer van 1941 en strenge winter van 1942, respectievelijk per boeier en arrenslee naar het raadhuisje in de Dorpsstraat gaan. De sfeervolle beelden werden destijds vertoond in het Polygoon Journaal in de bioscopen. Uit 1976 is de reportage van ‘Achter het Nieuws’ over houten palissaden langs de Burg. Kasteleinweg. En van ‘Brandpunt’ is een reportage uit 1987 over de ‘IJsboom’ aan de Ringvaart.

Winterpret langs de Jac Takkade

Vrolijke noten
Verder komen er korte films van de corsoverlichting in 1956 voorbij; de padvinderij met Coq Scheltens in 1962; teelt van bloemkool in de Aalsmeerse kassen tijdens de oorlog; ijsbrekers in de Ringvaart en autorally op de dichtgevroren Poel in 1963; schaatsplezier en fakkeloptocht bij de Jac. Takkade. Ook compilaties van de Pramenraces in de jaren 1992-’96 en het ‘straattheater’ rond de bloemencorso’s in de jaren ’80, zorgen ongetwijfeld voor veel vrolijke noten.

Nieuw jasje
Dat doet zeer zeker ook de film uit 1993, van het carnaval in het voormalige bejaardenhuis ‘Seringenpark’. Niet alleen zien en horen we de ‘oudjes’ hossend door de gangen sloffen, maar ook Martin Verbeek. De vroeger zeer bekende Aalsmeerse conferencier, trad op het carnavalsfeest voor de laatste keer op. Met veel succes. De film, die vijf jaar geleden ook is vertoond, staat op veler verzoek nogmaals op het programma, zij het in een nieuw jasje.

Zijdstraat eind jaren ’40

Alleen contant
In 2019 trok het reünie-achtige evenement rond de 1400 bezoekers. Of er nog steeds zoveel belangstelling voor bestaat, zal donderdagavond blijken. De toegangskaarten kosten 7,50 euro, inclusief garderobe en koffie/thee (contante betaling, geen pinmogelijkheid). Zijn er nog kaarten voorradig, dan zijn die vanaf vrijdag 19 augustus verkrijgbaar in het Boekhuis, tijdens de normale openingstijden van de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin