Jubileumdictee ultiem zondagmiddagvermaak

Waar de veilingbankjes van De Historische Tuin al niet goed voor zijn. Halverwege de week werd er nog gestreden om de Historische Tuinknop, de zondag erop streek de organisatie van het Groot Aalsmeers Dictee hier neer. Vanwege de lustrumeditie, het was deze zondag voor de tiende keer dat de ‘taalstrijd’ georganiseerd werd, was het anders dan gebruikelijk. AalsmeerVandaag durfde de uitdaging opnieuw aan. Met vier medewerkers werd uw nieuwssite vertegenwoordigd.
 
Voor het eerst was de vrijdagavond ingeruild voor de zondagmiddag. Dat was vooral plezierig vanwege het nog aanwezige daglicht. Goed zicht op de in te vullen woorden is tamelijk essentieel bij een dergelijke ‘proeve der bekwaamheid’.  
 
Aardbezie met een z
Voordat de veilingbankjes werden ingenomen, was er nog de ontspannen ontvangst in de corridor. Vooral bij de deelnemende teams, vier in totaal, werden nog wat spellingregels doorgenomen. Team Philippa had de dag ervoor nog een spelsessie belegd waarbij vader Berrry en zijn dochters zich door de Aalsmeerse botanische geschiedenis hadden heen gebladerd. Dat zou vast en zeker het thema worden van dicteebedenker Hermen de Graaf, bekend om zijn liefde voor de Aalsmeerse tuinbouw en geschiedenis. “Denk erom,” gaf vader Philippa bij de koffie aan, “aardbezie schrijf je met een z…” En welverdraaid, zonder de voormalig Raboman van voorkennis te betichten; het woord aardbezie kwam daadwerkelijk voorbij. Die hadden we dus in elk geval goed.
 
Vergeten
De aardbezie was één van de 29 vergeetwoorden die De Graaf, aanwezig in origineel DIPperspak, in de tekst verstopt had. Van de andere 28 viel wel te begrijpen dat ze vergeten waren. Wie in het hedendaags spraakgebruik woorden als mitsgaders, maltentig of imponderabilia gebruikt, zal op zijn minst mistrouwig worden aangekeken. Om het evenwicht te herstellen liet De Graaf ook woorden als ledverlichting, airconditioning en artificiële intelligentie de dictee-revue passeren. Losse woorden bleken nog wel te doen, het waren met name de door Tuinbestuurder Anton Temme kraakhelder en aangenaam voorgedragen zinnen die het de deelnemers deed duizelen. 
 
Bijvoorbeeld deze: 
“Aalsmeer zal zich via een politiek vluggertje of na een duediligenceonderzoek niet laten hijen met het dedaigneuze vluggerdje Amstelveen. Dat zou impardonnabel zijn…”
 
Gelukkig was het een invuldictee en ging het om slechts 60 woorden die beoordeeld zouden worden. 
 
Spek en bonen
Na het krampachtige penwerk was er een dubbel intermezzo om de correctoren de tijd te gunnen hun nakijkwerk te doen. In De Historische Tuin konden de benen gestrekt worden en terug in de veilzaal werden tal van prijzen geveild door veilingmeester Coos Buis. Speels en welbespraakt zorgde hij ervoor dat er maar weinig deelnemers met lege handen naar huis gingen. Tot opluchting van sommige bieders, bleken de kavels voor spek en bonen te zijn geveild. Een cadeautje van het jubilerende dicteecomité.
 
Verdienstelijk derde
Alvorens de uitslag bekend werd gemaakt, nam Annemarie Braakman-Ven alle woorden nog een keer met de deelnemers door. Weinig discussie deze keer. Dat was bij voorgaande edities wel eens anders. Het gemiddelde aantal fouten was vijftien. Bij de teams nam JAM het stokje over van Team Philippa dat vorig jaar nog de winst pakte. Met een verdienstelijke derde plaats, slechts drie fouten achterstand op de nummer twee en zes op de winnaar, konden we als vertegenwoordigers van AalsmeerVandaag thuiskomen.
 
Er waren twee ‘shoot-outs’ nodig om het podium te bepalen bij de individualisten: Annigje Leighton legde het bij de liefhebbers vanwege het woord ‘trukendoos’ af tegen Eva Eising en bij de specialisten moest Randy van Halen de eer laten aan Bert Jansen door ‘forsythia’ met een ‘c’ te spellen.
 
UITSLAG:
 
Teams:
1. Team JAM (Joost en Miekje Hoffscholte, Anna-Marie Blommestein), 35 fout
2. Team Philippa (Berry, Ellen en Jolijn Philippa), 38 fout
3. Team Aalsmeer Vandaag (Arjen Vos, Joop Kok, Mariëlle Wegman), 41 fout
 
Liefhebbers:
1. Marga Nieuwendijk (midden), 4 fout
2. Eva Eising (rechts), 8 fout
3. Annigje Leighton (links), 8 fout
  
Specialisten:
1. Bert Jansen (midden), 4 fout
2. Randy van Halen (links), 4 fout
3. Jeroen van Heemskerck Düker (rechts), 5 fout
 
Tekst en foto's Arjen Vos
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel