Jonge vluchtelingen aan tafel bij Kunstploeg

Het is een beetje toevallig ontstaan, maar onverwacht stonden er 25 vluchtelingjongeren op de stoep van De Kunstploeg om mee te doen aan het nieuwste Community Art project Aan Tafel met… Aanleiding voor dit bezoek was een onderdeel van een speciale Summerschool voor jonge statushouders waarin een bezoek aan een culturele instelling op het programma stond.
 
Het gaat om jongeren die in Nederland mogen blijven. Ze komen onder meer uit Syrië, Afghanistan en Palestina. Voor het project 'Aan Tafel met De Kunstploeg' hebben ze met behulp van de vakdocenten Femke Kempkes en Karin Borgman in twee workshops met klei hun favoriete maaltijd uitgebeeld. Deze kunstwerkjes worden straks tijdens de Kunstroute in september geëxposeerd samen met de werkstukken van kinderen van drie basisscholen en een hele ploeg Vrije Kleiers.
 
De Kunstploeg hoopt dat er straks zo’n 200 mensen zijn aangeschoven. De borden met lievelingseten worden dan op lange tafels door de oude boomgaard gepresenteerd als één groot kunstwerk ‘De smaak van Aalsmeer’.
 
Eigen lesprogramma
De jonge vluchtelingen hebben voor de zomermaanden zelf en met hulp van vrijwilligers een lesprogramma gemaakt voor jonge, minderjarige statushouders in de regio. De Summerschool biedt naast Nederlands ook rekenen. Verder gaat het om maatschappijleer, sportactiviteiten en om het bezoeken van musea en culturele instellingen. Zo maken ze tijdens de zomermaanden kennis met uiteenlopende aspecten van de Nederlandse cultuur. De jongeren hebben zo de keuze zelf er uit te halen wat voor hen waardevol is.
 
Gegroeid
De Summerschool is een samenwerkingsproject van Vluchtelingenwerk Noordwestholland en jongerenwerk van welzijnsinstelling Meerwaarde uit Hoofddorp. De jongeren wonen onder meer in Rijsenhout, Nieuw Vennep en Hoofddorp. Er zijn 25 jongeren en zes docenten/vrijwilligers bij de Summerschool betrokken.
 
Zowel bij de deelnemers, vrijwilligers, begeleiders als meewerkende organisaties komt veel energie vrij met dit project. De jonge mensen, die veel hebben meegemaakt, voelen zich geholpen en zijn zo gegroeid dat ze hun kennis en ervaringen willen delen om anderen te helpen.
 
Nog meer plek
Voor De Kunstploeg is de deelname van deze jonge vluchtelingen een verrijking voor het project. “Er is met veel plezier aan gewerkt en dat valt ook aan de resultaten te zien. Voor wat het project betreft is er nog wel ruimte voor meer deelnemers. Vrije Kleiers zijn dan ook nog steeds van harte welkom,” laat De Kunstploeg weten.
 
Er komt nog een moment om klei en ander benodigd materiaal op te halen. Aanmelden kan via e-mail DeKunstploeg@xs4all.nl of via de site www.dekunstploeg.nl
 
Foto's De Kunstploeg
 
 
 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel