Door: KCA. Dat het laatste klassieke concert van dit theaterseizoen in het Flower Art Museum zaterdagavond de ruimtes zou vullen met Japanse klanken was geen toeval. De tentoonstelling Hanakotoba – de Japanse bloementaal bood daarvoor de perfecte ambiance. Catherine Balmer en Hélène Seiyu Codjo – samen Duo Satsuzen – namen de bezoekers mee op een muzikale reis door Japan. Natuur en Japanse cultuur vormen de kern van hun repertoire. De combinatie van de moderne dwarsfluit en de traditionele Japanse bamboefluit, de shakuhachi, zorgde voor een unieke muzikale ervaring waarin Japanse traditionele en eeuwenoude volksmuziek samenkwamen met westerse moderne muziek.
Het concert begon met een serie traditionele Japanse stukken, waarbij de shakuhachi de toon zette met zijn kenmerkende, warme klanken. Het was alsof we werden meegenomen naar de serene Japanse landschappen, met muziek die zowel rustgevend als diep emotioneel was. De diepe ademhalingstechniek en de subtiele dynamiek van shakuhachi-speler Hélène Seiyu Codjo brachten een meditatieve sfeer in de zaal. Deze stukken werden meesterlijk uitgevoerd, en het was duidelijk dat Hélène een diepgaande kennis en respect heeft voor de eeuwenoude muziek.
Daarna nam de moderne dwarsfluit het over met enkele eigentijdse westerse stukken. De overgang van de traditionele klanken van de shakuhachi naar de heldere, sprankelende tonen van de dwarsfluit was moeiteloos en vloeiend. Het repertoire omvatte werken van hedendaagse componisten, met complexe ritmes en harmonieën die de technische virtuositeit van de fluitist benadrukten. De moderne dwarsfluit bracht een frisse energie in de zaal, met melodieën die varieerden van lyrisch en expressief tot krachtig en avant-garde.
Spirituele diepgang
Het hoogtepunt van de avond was echter de symbiose van de twee instrumenten in een reeks fusion-stukken. Hierin werden de traditionele Japanse melodieën verweven met moderne westerse harmonieën en ritmes. De dialoog tussen de fluiten was fascinerend om te horen. De shakuhachi bracht een spirituele diepgang, terwijl de dwarsfluit zorgde voor dynamiek en verfijning. Deze samensmelting van oosterse en westerse muziekstijlen toonde de veelzijdigheid en het innovatieve karakter van Duso Satsuzen.
De chemie tussen de muzikanten was onmiskenbaar. Hun samenspel was perfect afgestemd, en het was duidelijk dat ze een diepe muzikale connectie deelden. Hun enthousiasme en passie voor muziek waren aanstekelijk, en het publiek werd volledig meegezogen in de muzikale reis die zij creëerden. Het was een adembenemende ervaring die de grenzen tussen traditionele en moderne muziek wist te vervagen.
Wijnproeverij en Oranje
De Japanse wijnproeverij in de pauze en na afloop van het concert liet alle zintuigen van het publiek in Japanse sferen komen. De proeverij bestond uit een zorgvuldig samengestelde reeks wijnen, variërend van witte, rode en rosé wijnen, een weerspiegeling van de rijke wijntraditie die Japan te bieden heeft. De elegantie en verfijning van deze wijnen met zijdezachte tannines en een lange afdronk waren indrukwekkend. Veel mensen bleven na afloop ‘plakken’ om de EK-wedstrijd van Oranje tegen Turkije te zien.
Kortom: Het was een avond vol verrassingen en een viering van de eeuwenoude rijke cultuur en tradities van Japan. Een perfecte afsluiting van de reeks klassieke concerten van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer een Flower Art Museum.
Na de zomer start een nieuwe serie klassieke concerten onder de noemer Muziek in het Museum, stuk voor stuk juweeltjes om te genieten van de rijke diversiteit van klassieke muziek, uit alle periodes en windstreken. Informatie hierover is spoedig te vinden op de website van KCA, skca.nl.
De tentoonstelling Hanakotoba, de Japanse bloementaal, is nog tot en met 15 september te zien in het Flower Art Museum.
(Foto’s: Laurens Niezen Fotografie)