Janna van Zon curator kunst in burgerzaal

B&W heeft een curator voor kunstexposities in het raadhuis aangesteld. Een onbezoldigde, dat wel. Het is Janna van Zon, die in de burgerzaal en op de galerij viermaal per jaar een tentoonstelling van Aalsmeerse kunstenaars zal organiseren en inrichten. De eerste is van schilder Jan Faber. Eind november moet zijn werk er hangen.

Van Zon is opgetogen. “Kunst is mijn passie,” zegt ze. “Iedereen is erg enthousiast en ik vind het geweldig leuk.” Ze klopte zelf bij wethouder Gertjan van der Hoeven van cultuur aan met de vraag of ze “de draad weer op mocht pakken”. Want voor de curator – ze is benoemd voor de periode van twee jaar – is het geen nieuw avontuur.

Noodgedwongen gestopt
Vanaf de tweede helft van de jaren negentig, onder toenmalig wethouder Paul van der Laarse, verzorgde Van Zon al jarenlang kleine kunstexposities in de burgerzaal. Ook toen deed ze dat als vrijwilliger. Ze  stopte er noodgedwongen mee toen de burgerzaal hermetisch op slot ging voor de gewone Aalsmeerder, behalve bij openbare evenementen.

De inwoners moesten het doen met de aanbouw van het gemeentehuis, waar de publieksbalies zich bevonden. Maar die aanbouw is dit voorjaar verkocht. En sinds eind juni zijn de gemeenteloketten terug waren ze ooit waren, in de burgerzaal. Het raadhuis werd in oude luister hersteld, in de geest van architect Berghoef. En iedereen is er, overeenkomstig de oorspronkelijke opzet van het gebouw, weer van harte welkom.

Burgerzaal voltreffer
In de ogen van Janna van Zon is de metamorfose van de burgerzaal, met loketten, uitnodigende banken en rondlopende mensen, een voltreffer. “Het heeft iets dorps gekregen en kunst hoort daarbij,” stelt ze. Dat past ook bij Berghoefs schepping.

In de spreekkamers van de loketten zal ze eveneens werken hangen. “Kunst is belangrijk voor mensen. Als je in een spannend gesprek zit, kan dat net even extra ontspanning geven.”

Eerste jaar rond
Van Zon heeft het expositieprogramma voor het eerste jaar nagenoeg rond. Na Jan Faber volgen Cathy van der Meulen (schilderijen), het duo Mark van Kuppevelt en Ilse Blesing (beelden) en Afke Borgman (schilderijen). Opgetogen is ze over het volgens haar interessante kunstproject van Van der Meulen. In tekeningen, aquarellen en schilderijen vertelt de kunstenares het verhaal van de oude kwekerij die nu ingeklemd ligt tussen de nieuwbouw van Dorpshaven.

Behalve de vier kunstexposities is er in de burgerzaal ook tweemaal per jaar een tentoonstelling met, zoals de gemeente meldt, een maatschappelijk karakter. Daarvan is de regie echter in handen van de gemeente.

Kunstkenner
Dat B&W Janna van Zon heeft benoemd, heeft alles te maken met haar culturele verdiensten. Ze is in Aalsmeer een gerespecteerd kunstkenner en schrijft in diverse media over culturele activiteiten van uiteenlopende aard. Ook beheert ze de collectie van de voormalige Galerie Mokum uit Amsterdam, waar ze galeriehouder is geweest. Deze collectie bevindt zich in haar Huiskamermuseum aan de Van Cleeffkade.

Verder zet Van Zon zich al jaren in zeer brede zin actief in voor cultuur en kunst in Aalsmeer. Ze is onder meer lid van de lokale kunstadviescommissie voor kunst in de openbare ruimte.


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin