Jan Terlouw predikte met power

Maandagavond was beroemd schrijver, politicus, en natuurkundige Jan Terlouw te gast in de Zijdstraat waar hij een lezing hield. Dit op uitnodiging van 'zinkweker' Franka Riesmeijer van Zinn-in. De boodschap was filosofisch en krachtig: “Het hebben van plichten is een recht”.
 
Met andere woorden: Wat is het nut van je leven? Maak jij het verschil? Versnipper je jezelf tot een diffuus licht of focus je jezelf op je plichten als burger?
 
Ja plichten… Volgens Terlouw heeft iedereen de plicht om de wereld beter achter te laten, de plicht om eenzaamheid te verzachten voor anderen én de plicht om het beste uit jezelf te halen. Te leven tot nut van iedereen.
 
Zware kost lijkt het zo, maar Jan Terlouw wist met zijn eigenzinnigheid en charisma iedereen te raken. Nee, dit was niet meer de jonge hond van toen. Hij is tachtig plus. Maar dat maakt Terlouw niet minder bevlogen. Ik zag een man met heldere ogen en een helder hoofd die wist waar hij mee bezig was. Namelijk het wakker schudden van de mensen op de rieten stoelen van de kerkzaal in de Doopsgezinde kerk. En ze aan het denken zetten over het nu en het later. 
En dat is gelukt.
 
Extra mooi was de combinatie van woorden met muziek. Dit Orion Ensemble gaf Jan Terlouw extra power en extra verdieping. 
 
De lezing van Jan Terlouw werd gepresenteerd binnen de samenwerking van de Open Hof Kerk en de Doopsgezinde Gemeente Aalsmeer.
 
Anna-Maria Mantel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin