Huiveren en genieten van Russisch ensemble

Het was te verwachten: een bijna volle Sint Jan Geboortekerk in Kudelstaart afgelopen zondagmiddag. Want een optreden van het uit Sint Petersburg afkomstige Neva-ensemble is, waar het koor ook verschijnt, een muzikaal feest. Bovendien was de entree ook nog eens gratis.

Het Neva-ensemble was in de loop der jaren al diverse malen in onze omgeving te beluisteren. De professioneel geschoolde musici, bestaande uit een sopraan, mezzo-sopraan, tenor, bariton en bas werden deze middag waar nodig begeleid door een pianiste. De in Rusland geboren Valery Heddes woont al vijtien jaar in Nederland en kondigde alle uit te voeren werken aan.

Kerstsfeer
Voor de pauze waren de zangers en zangeressen in sober zwart gestoken behalve de tenor die in licht colbert zo nu en dan ook een taak als dirigent had gekregen.

Het eerste gedeelte van het concert was gewijd aan bij kerstmis behorende liederen. Hoewel onze kerst inmiddels is verstreken viert men in de orthodoxe/Byzantijnse kerk twee weken later het feest van kerstmis. De Sint Jan Geboortekerk was gelukkig zo op de rand van het nieuwe jaar nog geheel in kerstsfeer met zijn verlichte kerstbomen, de schitterende, overdadige bloemen- en plantenpracht en de kerststal met de os en de ezel rondom Maria in de hoek vooraan in de kerk.

Verrassing
Loepzuiver werden de uit Oekraïne en Rusland gezongen kerstliederen ten gehore gebracht en dat alles of a capella of met de bescheiden begeleiding van pianiste mevrouw Heddes. Geroutineerd werd ook De herdertjes lagen bij nachte gezongen en tot veler verrassing in onze eigen Nederlandse taal.  Ontroerend ook het bekende Panis Angelicus van César Franck, vertolkt door soliste Jerina Ludmilla.

In de Wolga
Na de pauze keerde het gezelschap voor het voetlicht in typische Russische kleding, passend bij de uit te voeren werken waaronder het ook hier bekende Stenka Razin. Het ietwat wrede verhaal waarbij een gravin ruw in de Wolga wordt gesmeten gaf te denken. Was het toeval dat de uitvoerende solist ons qua uiterlijk enigszins deed denken aan de jonge Stalin? Hoe het ook zij, we genoten en huiverden tegelijkertijd evenals uiteraard bij het bekende Zwarte ogen, uitgevoerd door drie koorleden.

Verwarmd
Weemoed, passie, hartstocht, zwaarmoedigheid, het zijn vaak kenmerken van de Oost-Europese muziek en het Neva-ensemble wist deze gemoedsstemmingen perfect over te brengen.

Figuurlijk verwarmd verlieten we na anderhalf uur de Sint Jan. Letterlijk hadden we het koud, want het ontbrak deze middag aan verwarming in het Kudelstaartse kerkgebouw.

Tekst Leni Paul, foto’s Jaap Maars

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel