Holocaustmonument tijdelijk in Burgerzaal

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Wereldwijd wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij slachtoffers uit de gemeente Aalsmeer, is van 22 tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien in de Burgerzaal van het raadhuis. Het tijdelijke monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden.

‘Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend,’ zo wordt het kunstwerk beschreven.

Vanaf woensdag 22 januari is het tijdelijke monument Levenslicht te bekijken in de Burgerzaal van het raadhuis tijdens de reguliere openingstijden. Op 26 januari is de Nationale Holocaust Herdenking en op 27 januari is het Holocaust Memorial Day. Op die dagen is er een extra openstelling van het raadhuis van 19.00-21.00 uur om het tijdelijk monument te bezoeken. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari.

Tekst gemeente Aalsmeer, foto Marco de Swart

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin