Grupo del Sur brengt tango tot leven

(Foto: Ulla Eurich)

Door: Ulla Eurich. (recensie) Vrijdagavond werd het Flower Art Museum in Aalsmeer ondergedompeld in de zinderende klanken van de Argentijnse tango. Grupo del Sur keerde terug naar deze bijzondere locatie en liet het publiek genieten van een avond vol passie, virtuositeit en emotie. Met hun programma Apiazolado brachten ze een eerbetoon aan de legendarische Astor Piazzolla en zijn muzikale nalatenschap.

Vanaf de eerste klanken van Resurrección del Ángel wist het kwintet de luisteraars mee te nemen in een wereld van melancholie en vuur. Bandoneonist Matias Pedrana gaf Piazzolla’s meeslepende melodieën een rauwe intensiteit, terwijl violiste Anne-Marie van de Grint en pianist Robin El-Hage met hun weergaloze spel de dramatiek van de tango tot leven brachten. Paul Hagenaars op gitaar en Daniël Lehmann op contrabas vormden een ritmische en harmonische basis die even subtiel als krachtig was.

Ongepolijst
Een van de hoogtepunten van de avond was Adiós Nonino, een stuk dat zonder twijfel bij velen kippenvel veroorzaakte. In de originele, ongepolijste versie van Piazzolla klonk het nog intenser en aangrijpender dan de geromantiseerde versie die we kennen van het koninklijk huwelijk in 2002. Ook Libertango en Verano Porteño gaven blijk van de virtuositeit en het samenspel van de musici, die moeiteloos schakelden tussen ingetogen lyriek en opzwepende ritmes.

Unieke sfeer
Naast Piazzolla’s meesterwerken waren er prachtige verrassingen in het programma, zoals Lluvia de Estrellas van Osmar Maderna in een bewerking van Robin El-Hage. En het bekende Melodía uit de opera Orfeo et Euridice van Christoph Willibald Gluck, door Anne-Marie virtuoos in een tango á la Piazzolla getransformeerd. De combinatie van klassieke invloeden en tango-eigen passie zorgde, samen met vele verhalen en anekdotes van Anne-Marie en Robin over Piazzolla en de andere door hem geïnspireerde componisten voor een unieke sfeer die de luisteraars ademloos achterliet.

Grupo del Sur bewees wederom waarom ze gerekend mogen worden tot de top van de tangomuziek. Hun diepgaande interpretaties, sublieme techniek en intense samenspel maakten deze avond onvergetelijk. Het Flower Art Museum bood daarbij een intieme setting, waar de muziek optimaal tot haar recht kwam.

Wie erbij was, zal deze avond niet snel vergeten. En wie het gemist heeft? Die moet bij een volgende gelegenheid zeker de kans grijpen om zich te laten betoveren door Grupo del Sur.

Programma
In de reeks maandelijkse klassieke concerten van Stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer en Flower Art Museum is op vrijdagavond 14 maart aanstaande het bekende Gauguin Ensemble te gast in het museum. Het sprankelend trio bestaande uit klarinettiste Yfynke Hoogeveen, celliste Karlien Bartels en pianiste Nata Tsvereli brengt een bijzonder programma met werken van drie beroemde componisten en vrienden: Robert Schumann, zijn vrouw Clara Schumann en Johannes Braams. De voorstelling is doorspekt met fragmenten uit de briefwisselingen van deze drie vrienden. Mis het niet. Kijk voor informatie en kaartverkoop op de website van KCA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst