Gratis Dorpswandelingen tijdens Open Monumentendag

Foto: Joop Kok voor de Dorpskerk waar tot en met zaterdagmiddag de expositie Passie door Kunst wordt gehouden (foto Arjen Vos)

Door: redactie. Tijdens de BankGiro Loterij Open Monumentendag 2021 staat inclusie centraal. De titel van het thema is ‘Mijn monument is jouw monument’. Met dit thema  sluit men aan bij het thema van de Europese monumentendagen: ‘Inclusive Heritage’.

In principe is elk gebouw geschikt, in elk gebouw hebben mensen gewoond, gewerkt en geleefd. Daar zijn verhalen over te vertellen. Maar echt gericht op inclusiviteit, het er wel of niet bij mogen horen, heeft Aalsmeer meer te bieden dan u denkt. Ooit wel eens gerealiseerd dat de bouwstijl van het treinstation staat voor humanisme en vrijheid van denken? Dat je aan de situering van de Dorpskerk nog steeds kan aflezen dat het oorspronkelijk een katholieke kerk was? Dat de reformatie bepalend is geweest voor hoe de kerk er nu uitziet? Dat de Doopsgezinden een nogal radicaal en gewelddadig verleden hebben? Dat de Doopsgezinde kerk een prachtig voorbeeld is van het samengaan van de  oorspronkelijke opzet van de vermaningen en technische ontwikkelingen van die tijd? Dat het tijdens de oorlogsjaren voor joden verboden was om lid te zijn van de Nieuwe Meer en dat men verplicht was om het verblijf van de Duitse bezetting toe te staan? Dat Berghoef zich voor het ontwerp van het Raadhuis heeft laten inspireren door Scandinavische landen en Italië? Dat in zijn verbouwing van De Oude Veiling Italiaanse invloeden zichtbaar zijn? 

Dit en nog veel meer komt aan de orde tijdens de Dorpswandeling aanstaande zaterdag en zondag 11 en 12 september. De wandeling staat onder leiding van Joop Kok, architect, geschiedeniskenner en auteur van diverse publicaties over architectuur en Aalsmeer. De wandeling is gratis en start ‘s middags om 13:30 uur en duurt zo’n anderhalf tot twee uur. Startpunt is de Dorpspomp, hoek Dorpsstraat-Zijdstraat.

Telefonisch (0297 340442) of per e-mail (joopkok@planet.nl) reserveren wordt op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel