Genoeg te beleven bij circusvoorstelling TVK

Het Kudelstaartse Dorpshuis vertoont de komende twee weekenden veel overeenkomsten met het op circus geïnspiereerde theater Carré. Ook in het vernieuwde Dorpshuis zorgt het circus voor inspiratie van zowel de aankleding als de invulling. Toneelvereniging Kudelstaart doet met de revue van 2019 een greep in de doos van eindeloze mogelijkheden die het circus te bieden heeft. Resulterend in een vermakelijke voorstelling onder de naam 'Hooggeëerd Publiek'. De première was afgelopen vrijdag.

Indrukwekkend is de zorg en aandacht die de vereniging aan de voorstelling heeft besteed. Er was niet alleen in letterlijke zin een heel circus opgetuigd, ook figuurlijk gingen alle registers open. Bijvoorbeeld met de op de parkeerplaats gestalde Pipowagen, wist TVK de nieuwsgierigheid van het dorp al lekker te prikkelen. Dat deed het ook met de filmopnames rondom het Dorpshuis en het Surfeiland. Zaterdag werd duidelijk welke kant het opging.

Lange, lenige benen
De komst van een circus in Kudelstaart hield de gemoederen flink bezig. Het dorp kende voor- en tegenstanders van de artistieke circusfamilie met uitgesproken typetjes. De norse directeur (Jos de Jong), uiteraard in lange rode jas, met hoed en zware snor, moeder de waarzegster (Tiny Maas) als evenknie van Ma Flodder en de zoon (Peter van Neijenhof) en dochter (Monique Mantel) als acrobaten. Het mannelijke deel van het dorp viel in katzwijm vanwege de eindeloos lange en lenige benen van de circusdochter, de vrouwen vonden de circusfamilie maar 'Tokkies'. De tweestrijd tussen de sexes eindigde in een origineel gevonden zang-en dansact, gekopieerd uit West Side Story. Het was een van de hoogtepunten van de show.

Onderbroekenlol
Schrijvers Rianne Middelkoop en 'grand lady van TVK' Tineke van Kleef, hadden er een flinke klus aan gehad. De vele sketches zorgden misschien niet allemaal voor schaterende lachsalvo's, ze werden wel goed uitgespeeld. En natuurlijk ontbrak het ook niet aan een flinke dosis schuine grappen en onderbroekenlol, altijd een gegarandeerd succes bij het gros van het publiek. Aanstekelijk werkte de vrolijkheid waarmee de acteurs in hun rol zaten. Het zichtbare plezier waarmee de ene na de andere kolderieke scene werd neergezet, maakte de avond meer dan goed. 
Dat de verhaallijn hier en daar een wat absurde en ongeloofwaardige wending kreeg, moest maar voor lief worden genomen. Synchroonzwemmers in het circus? Je moet er maar opkomen.

Over zwemmen gesproken. Dat de toch niet meer zo heel piepjonge Wil Kraan en Wim Zandvliet het aandurfden kopje onder te gaan in een door herfststormen geteisterde Westeinder, was een heldendaad die in het al zo dikke geschiedenisboek van TVK een ereplaats verdient.

Onnavolgbaar
Niet onvermeld moet blijven dat ook illusionistenbroeders Roy en Justin Huiskens 'acte de presence' gaven. Met hun ook al zo aanstekelijke enthousiaste uitstraling trakteerde het duo de hooggeëerde zaal op enkele onnavolgbare truuks. Alleen om hen te zien zou je al twaalf en een halve euro willen neertellen.

Swingend
Tot slot delen we nog graag een pluim uit aan de jeugdige dansgroep van Kim Bon. Als een elastieken eenheid zorgde dit zestal voor een swingende variatie in de voorstelling. Fijn gekozen muziek, fraai uitgedost èn, dat is bijzonder voor dansgroepen, elke danser was even goed. Vooral de 'happy skeleton dance' sprong er uit. Kortom, er viel genoeg te genieten en te beleven tijdens dit heerlijke avondje dorpscircus.

Foto's: (vanaf boven) de dansers van dansgroep Kim Bon, voormalig dorpsdichter Marcel Harting, ook talentvol als toneelspeler, in een onderonsje met Monique Mantel, de synchroonzwemact liep in de soep, Wim Zandvliet en Wil Kraan als 'ouwe snoeperds' en Justin en Roy Huiskens nemen dankbaar het applaus in ontvangst. Tekst en foto's Arjen Vos.

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin