Flower Festival trok bezoekers uit alle windstreken

Het zesde Aalsmeer Flower Festival, trok ondanks het verwachte maar toch uitgebleven zonnige weer, weer veel bezoekers. Nederlanders waren in de meerderheid, wat niet wegneemt dat toeristen uit verre landen ook de weg hadden weten te vinden naar het bloemrijke evenement.

Ze hadden besloten te beginnen op De Historische Tuin, het Franse echtpaar uit Nantes. Camper op de camping in het Amsterdamse Bos en per fiets naar het evenement in Aalsmeer. Zij, frele gezichtje, hij de stoere besnorde man. Ze stonden wat aarzelend voor de intrigerende, met veel tropische en subtropische planten ingerichte groene ruimte halverwege De Tuin waar de niet direct zichtbare gerieflijke stoel uitnodigde tot mooie, diepe gedachten en contemplatie. Aarzelend namen man en vrouw beurtelings de proef op de som. Was het verbeelding of was hun enthousiasme voor 'alles wat groeit en bloeit en ons, volgens wijlen Fop I.Brouwer altijd weer boeit', sinds deze sessie in het groen, weer groter geworden?

Blije mensen, die ontmoetten we het afgelopen weekend volop. Tenslotte is de oude door Piet Wapperom voor het Bloemenbureau bedachte slogan 'Bloemen houden van mensen', nog steeds van kracht. 

Onvermoeibare schippers
Zowel in het Flower Art Museum (FAM) als op De Historische Tuin was er goede belangstelling. Van de pendeldienst tussen de twee locaties werd flink gebruik gemaakt. Wie de door Jacqueline Boerma met bloemen opgevrolijkte rondvaartboot nam, voor dit weekend omgedoopt in 'watertaxi', kreeg er de deskundige uitleg in diverse talen vakkundig bijgeleverd door de onvermoeibare schippers Henk, Harry of Theo. Ook de pendelbus reed af en aan.

Symbiose
In FAM waar ook vele activiteiten waren georganiseerd mocht Marloes Joore veel complimenten oogsten voor de wijze waarop zij met behulp van collega's een perfecte symbiose had weten te creëren tussen kunst en bloemen en planten. Dat met name het fleurige bloemenbed bij de ingang veel kijkers trok, lag voor de hand.  

Artistieke ideetjes
Op het plein buiten waren veel activiteiten georganiseerd. Er was muziek, er was kindervermaak, er was de foodtruck en er waren de heerlijke inventieve lekkernijen zoals de 'bloemenburger' van Melvin Boelsma. Die verscheidenheid in presentaties plus de diverse optredens met muziek golden ook voor De Historische Tuin waar AV zondagochtend vroeg een gedegen rondleiding kreeg van het brein achter de speelse en artistieke ideetjes in het Flower Festival, te weten allround bloemenbindster Elize Eveleens. Net als vorig jaar was haar artistieke hand op originele wijze zichtbaar. Liggend op strobalen naar een bloemrijke hemel kijken, terwijl vogelgeluiden door een koptelefoon elk omgevingsgeluid buiten sloten. Hoe hemels was dat.

Circusacts en verrassingen
Niet alleen bloemen, maar ook volop entertainment zoals van de in Kiev wonende circus directeur John Elstgeest die wereldwijd bloemenpresentaties opluistert. Ons Tweede Huis toonde mooi keramiek, we zagen prachtige bloemstukken met onder meer Eremurus, drijvend in de sloot naast het cokeshok Voral dit cokeshok, vroeger een onmisbaar attribuut op elke kwekerij, riep vragen op. Er hingen nu ijzeren netten met kwetsbare pioenen en zo vielen de vele bezoekers herhaaldelijk van de ene in de andere bloemrijke verrassing.

Een kleurige presentatie ook van Matthiola, bij oudere Aalsmeerders bekend als  'fletten' in de gelijknamige kas. 

De met mini pot-anjers versierde Tiny Flower Boat van Jan de Boer van Barendsen Bloemen was een trekpleister. “Kunnen we hier logeren?” vroeg ons een forse Rus. We moesten hem verwijzen naar een plaatselijk hotel.

Twee Poolse dames en een kwieke bebaarde Spanjaard verbaasden zich in het rariteutenkabinet. “Uien, zijn dit uien?” Ja, en van die zelfde Alliums bestaan er zo'n achthonderd soorten, vernamen we die middag.

Het zesde Flower Festival had op de twee locaties op divers gebied veel te bieden. Toch troffen wij op beide locaties diverse zowel binnen- als buitenlandse bezoekers aan die nog nostalgisch terugblikten op het Aalsmeerse bloemencorso…..

Niet ontevreden
De organisatoren toonden zich na afloop zondagavond niet ontevreden en spraken in vergelijking met vorig jaar van een vrijwel gelijk gebleven bezoekersaantal. Het aantal bezoekers uit het buitenland was volgens Leo Bertoen en Constantijn Hoffscholte zelfs iets toegenomen: “Minder mensen uit Azië. wel meer Australiërs en bezoekers uit Frankrijk, Engeland, Spanje en Portugal. We zijn tevreden.”

Tekst Leni Paul

Foto's: (vanaf boven) Een bezoeker dompelt zich onder in het 'Plantenbad', twee jongedames uit Israël vergapen zich aan de bloemenpracht, met de koptelefoon onder de bloemenhemel, drijvende bloemeneilanden, en Delfts Blauw met bloemen. Foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van DownTown Ophelia. 

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin