Flower Art vol van Japanse bloemschikkunst

Onder toeziend oog van een kleine 200 bezoekers opende zaterdag de Japanse ambassadeur, de tentoonstelling ‘Shapes of Nature’ in het Flower Art Museum. De werken zijn gebaseerd op vormen en verbinding uit de natuur. Sogetsu Ikebana heet deze moderne variant van de klassieke Japanse bloemschikkunst. 

De aanwezigen werden bij binnenkomst geconfronteerd met levende kunstobjecten; kleurrijke modellen met lange mantels die leken te zweven door de ruimte. 

Voorzien van een feestelijk hapje en drankje luisterde het publiek naar toespraken van onder meer museumcoördinator Constantijn Hoffscholte en burgemeester Nobel.

Bijzonder intermezzo
Als onderbreking van de toespraken vertolkte violiste Merel Vercammen, de ‘Musician In Residence’, een stuk van Johann Sebastian Bach. Zij verscheen in een zwarte japon met bloedrode rozen wat perfect in het plaatje paste. Deze veelgevraagde violiste speelt in concertzalen over de hele wereld en trad al 40 keer op met Herman van Veen. In 2019 concerteert zij nog viermaal in het Flower Art Museum. Met verschillende musici, in diverse formaties. 

Het indrukwekkende muziekspel werd gevolgd door toespraken van burgemeester Jeroen Nobel en ambassadeur Inomata. Gezamenlijk knipten de heren het lint door kon de rondgang langs de grote en kleine kunstwerken beginnen.

Kunstwerken zijn 'installaties'
Hoffscholte geeft aan trots te zijn hier een grote diversiteit van bloemen in de kunst te kunnen laten zien. Hij verwijst onder meer naar de werken van Joyce van Dongen, die deels zijn gecombineerd met de ikebana-kunst. Zij maakt naast andere prachtige kunst, ook sfeervolle schilderijen van oerbossen. Een viering van de natuur en tegelijkertijd een waarschuwing voor de toekomst, omdat het ook de kwetsbaarheid laat zien. 

Sogetsu ikebana bleek de ambassadeursvrouw niet onbekend. Zij is zelf een fervent beoefenaar van deze kunstvorm en genoot zichtbaar van de werken van Ikebana-kunstenaars Ingrid Coffeng, Nicole Kruimel, Henriëte Schalk en Anne-Riet Vugts. Deze werken worden 'installaties' genoemd, zij creëren nieuwe vormen vanuit de specifieke eigenschappen van het materiaal en behoren tot de Sogetsu Branch Nederland.

Felle tinten
Naast de Sogetsu kunst is er ook ‘Colours of Winter’ waarin wordt getoond dat de winter niet alleen bestaat uit sombere kleuren. Bevroren bloemen in felle tinten, stemmige foto’s en uiteraard de mantels die gedragen worden door de tien modellen. “Het draagt heerlijk,” aldus een van de dames. 

De tentoonstelling wordt aangevuld met kunst in alle vormen, onder andere fotokunst ‘Pixel Storm’ van AlexP, de watertoren van Joost Veerkamp en nog vele anderen. Het museum is geopend op vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Tekst en foto's Mandy van der Zwaard

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin