Expositie ‘Wonderland’ overstijgt grenzen

Lida Sherafatmand geeft uitleg aan de ambassadeur van Malta

Door Leni Paul. Gedurende enkele uren kon zaterdagmiddag de boze buitenwereld, de gruwelijke strijd in Oekraine en de erbarmelijke beelden die ons dagelijks worden getoond, worden vergeten. De feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Wonderland’ in het Flower Art Museum leidde de gedachten naar een vredige, kleurige en fleurige wereld. Een bijzondere expositie die tot 22 mei wordt gehouden en je zelfs na enkele bezoeken steeds weer zal weten te betoveren.

Veel was helaas in coronatijd niet mogelijk. Was het wellicht mede daardoor dat de donateurs bij de officiële opening afgelopen zaterdag in opperbeste stemming zich lieten verrassen door de kleurige wereld van twee kunstenaressen die je bij de confrontatie met hun werk weten te betoveren, je in verwarring brengen en je plaatsen in een wereld, ver van de huidige wreedheden en de barre realiteit?

Constantijn Hoffscholte

Enerverende tijden
Voor operationeel directeur Constantijn Hoffscholte was het duidelijk een feestelijke dag. In zijn welkomstwoord bij de eerste openingsmanifestatie in 2022 keek hij terug op de enerverende tijden: lockdown, de zwaarste stormen sinds lange tijd en de huidige situatie in Oekraïne. “We zijn ontzettend blij dat we weer kunnen doen waar wij voor bestaan: mensen ontvangen, kunst laten zien en mensen samenbrengen. Juist deze tentoonstelling brengt culturen en mensen bijeen en overstijgt grenzen. Kunst en beleving want kunst is niet gebonden aan grenzen en juist daarom is kunst belangrijk,” aldus Hoffscholte die ook zijn dank uitsprak aan de 30 (!) vrijwilligers die zo zei hij, zich keihard hebben ingezet om Wonderland te realiseren.

De ambassadeur van Malta, dr. Mark Pace

Naast de vele Vrienden van het museum die deze middag waren uitgenodigd was een illuster gezelschap aanwezig, namelijk de ambassadeur van Malta, dr. Mark Pace en de ambassadrice van Noord-Macedonië, mevrouw Beti Jascheva. Burgemeester Gido Oude Kotte en oud-burgemeester Joost Hoffscholte gaven eveneens acte de présence.

Burgemeester Oude Kotte hield een warm betoog in de Engelse taal en was verheugd de twee ambassadeurs te mogen ontmoeten in wat hij noemde Aalsmeer, ’the flowercity’. Hij was verheugd dat na lange tijd het museum weer zijn deuren kon openen.

De ambassadrice van Noord-Macedonië, Beti Jascheva

Bloemen verbinden
Twee ambassadeurs die beiden een woordje doen op een in Aalsmeer georganiseerde tentoonstelling: voor zover wij konden nagaan moet voor zo’n gebeurtenis worden teruggegaan naar de dagen van de internationale bloemenvaktentoonstelling in zijn glorietijd. Beiden spraken onder andere over de vreselijke strijd in Europa en over de helende kracht van de kunst die verbroedert. Dat met name de schoonheid en de troost van bloemen werden genoemd lag, in deze schitterende entourage van het museum, voor de hand.

Sculpturen
Kunstenares Lida Sherafatmand is geboren in Iran, maar is opgegroeid in Malta en zij woont en werkt afwisselend op Malta en in Macedonië. Zij schildert sprookjesachtige werelden met daarin een overvloed aan bloemen die zo nu en dan mystiek overkomen. Naast de 60 schilderijen van deze kunstenares is er werk van Alisa Lis. Ooit was zij bloemiste en decorateur, maar sinds 2017 maakt ze reusachtige bloemensculpturen. Je moet wel een hart van steen hebben wil je niet onder de indruk komen van haar reusachtige bloemensculpturen van papier en textiel.

Na twee keer te zijn uitgesteld kan nu eindelijk van deze bijzondere expositie worden genoten. Een bezoek aan de kleine zaal, voorheen het Tropisch museum, is ook een must. De ruimte is aangepast en heeft een nieuwe invulling gekregen. Hier is een bijzondere serie bloemkunstwerken te zien waarin foto’s van Rob de Heer zijn gecombineerd met diverse technieken van Marion Karremans-Burger.

Singer-songwriter Nina Lyn

De musiciënne Nina Lyn kreeg de zaal in de ban met haar jonge fijngevoelige stem, wonderwel passend bij de fleurige expositie.

Rondleiding door Lida
Wie wil worden rondgeleid door kunstenares Lida Sherafatmand langs haar sociaal geinspireerde werk dat al werd tentoongesteld in 22 landen kan deze donderdagmiddag terecht in het Flower Art Museum. De rondleiding in het Engels begint om 14.00 uur en duurt 45 minuten. Kosten drie euro plus de normale entreeprijs.

Foto’s Arjen Vos

(advertentie)

 

 

Lees vorig bericht

Nieuw op de CDA kieslijst: Peter van den Nouland

Lees volgend bericht

Actie ‘Energiezuinig Wonen Kudelstaart’ van start


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *