Doek gevallen voor ’t Gilde Kudelstaart

[Door Ilse Zethof]  Met gemengde gevoelens neemt Kudelstaart afscheid van Jeugdclub ’t Gilde. Onlangs organiseerde de leiding nog één keer een samenzijn met een barbecue bij het clubgebouw voor de leden, hun ouders en broertjes en zusjes. Het was een prachtige avond en het was gezellig, al hing er toch een wat donkere wolk boven de feestelijkheden. De kinderen, die vaak al jaren kwamen knutselen bij de club en meegingen op het jaarlijkse zomerkamp, vonden het erg jammer dat er toch echt een einde was gekomen aan ‘hun’ Gilde. Ook bij sommige leidsters was een traantje te bespeuren.

Niet rendabel
De reden om te stoppen met de meer dan vijftig jaar oude en van origine katholieke meisjesclub, is financieel. Voorzitter Eppo Buskermolen legt uit dat de vaste lasten en de kosten voor alle activiteiten niet meer in verhouding staan met wat er binnenkwam aan contributiegeld. Ook de jaarlijkse subsidie van de gemeente, de steun van de Supporters Vereniging Kudelstaart en de Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart konden daar geen verandering meer in brengen.

“Er zijn simpelweg te weinig kinderen die lid zijn. Er is ook zoveel te doen in Kudelstaart en omgeving. En de crisis hielp er ook niet echt aan mee,” zegt Buskermolen. Hoewel hij er begrip voor heeft, vindt hij het persoonlijk jammer dat er geen toekomst meer voor de jeugdclub is. “Mijn hele gezin was erbij betrokken als leiding. Dus het gaat ons ook aan het hart.”

Uitblijven goedkopere oplossing
’t Gilde kon jarenlang een ruimte huren in het SJOK-gemeenschapsgebouw in de Haya van Somerenstraat. Maar de vaste lasten werden daar veel te hoog. Samen met de gemeente werd er een oplossing gezocht, en gevonden in het gebouw aan de Graaf Willemlaan, waar ook jongerenhonk de Future zit.

Vier jaar geleden werd het nieuwe onderkomen – met lagere huur-, gas-, water- en lichtkosten –feestelijk in gebruik genomen. Er werd een contract van vier jaar getekend en er werd bij gemeld  dat de club financieel gezond moest worden. Dat hield minimaal honderd leden in, een aantal dat bij lange na niet is behaald.

Per oktober van dit jaar is de huur dan ook opgezegd en de zoektocht naar een nog goedkoper of liever gratis onderkomen leverde niets op. Buskermolen: “Ook de motivatie van de leiding werd terecht minder omdat ze op sommige avonden voor maar twee kinderen de boel open moesten houden.”

Ruim een halve eeuw
Jeugdclub ’t Gilde in Kudelstaart bestaat ruim een halve eeuw en menigeen heeft er geknutseld en gespeeld op de gezellige clubmiddagen of -avonden. Daarnaast werden leuke discoavonden voor de Kudelstaartse schooljeugd en sinterklaasfeestjes georganiseerd en waren de zomerkampen zeer populair.

Ook was ’t Gilde een graag geziene club kinderen tijdens het carnaval. Vaak kon er een beroep op de leiding gedaan worden voor allerlei hand- en spandiensten in Kudelstaart. De laatste tijd konden er ook verjaardagsfeestjes gehouden worden waarbij de leiding alle zorg uit handen van de ouders nam.

Met plezier terugkijken
Duizenden kinderen zullen met plezier terugkijken op alle activiteiten van ’t Gilde en voorzitter Eppo Buskermolen wil dan ook zijn dank uitspreken aan alle leiding, de gemeente, Supportersvereniging Kudelstaart en de Veiling Kudelstaart voor Kudelstaart. Een stukje Kudelstaartse geschiedenis is ten einde gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin