De multikunst van wereldburger Jolante Izabela

Perry Dossett opent zingend de expositie

Door: Pierre Tuning. De zanger trad in het licht voor het tentoongestelde artistieke kledingstuk dat ik meteen al heel oneerbiedig in mijzelf  ‘de gekruisigde jas’ had genoemd. Hij zong heel mooi zonder begeleiding een lied in het Papiaments, terwijl hij tussen de kunstwerken door bewoog. Toch kwamen er op het laatst vier Nederlandse woorden in voor: ‘Ik hou van jou’.

Daarmee was de expositie in het Oude Raadhuis geopend. Het was een unieke gebeurtenis, zoals je in Aalsmeer zelden meemaakt. Deze is door KCA aangekondigd als ‘de eerste editie van een aantal tentoonstellingen onder de naam Nieuwe Nederlanders – beeldende kunst van kunstenaars afkomstig uit verschillende wereldstreken die wonen en werken in de regio. In het teken van Oost-Europa wordt de grote veelzijdigheid en creativiteit van de Poolse kunstenares Jolanta Izabela Pawlak getoond.

Jolante Izabela naast Ulla Eurich van KCA

Fascinerende mensen
Dat is niet teveel gezegd. Want er is in het Oude Raadhuis een enorm repertoire aan kunstvormen te zien: schilderijen, bronzen beelden, keramiek, sieraden, fotografie en kleding, allemaal even origineel en van een adembenemend niveau. Dit zegt Jolanta Izabela er zelf over: “Kunst en creatie zijn grenzeloos en universeel, ze verbinden mensen over de hele wereld. Ik zie mijzelf als wereldburger en wilde van jongs af aan met verschillende culturen en mensen in aanraking komen. Door mijn vele reizen heb ik vele fascinerende mensen ontmoet. Samen met de uiteenlopende plaatsen waar ik heb gewoond, gestudeerd en gewerkt hebben ze mij gevormd tot wie ik nu ben. Alle ervaringen, inspiratie en vaardigheden die ik heb opgedaan, reflecteren in alles wat ik doe en maak. Dit wil ik graag delen met anderen, samen mooie dingen maken en het beste in elkaar naar boven halen.”

Onvergetelijk
Op Curaçao, waar ze een aantal jaren woonde en werkte, leerde ze Perry Dossett kennen. De zanger en acteur kreeg een dansopleiding aan de Balletacademie Nel Roos en studeerde ook aan de Academie voor Kleinkunst. Inmiddels heeft hij al in meer dat twintig theaterproducties opgetreden, meest musicals van Joop van den Ende BV. Een heel bijzondere man, die met zijn optreden de opening in het Oude Raadhuis onvergetelijk maakte.

Marijke met nieuwe jas

Trots
De zondag na de feestelijke gebeurtenis aan de Dorpsstraat, waren echtgenote Marijke en ik in het Rijksmuseum om de tentoonstelling ‘Revolusi’ te bekijken, over de koloniale oorlog in Indonesië. Daarna toch even naar de drukke eregalerij om onze favoriete Vermeers en Saenredams te zien, waar Marijke door een stel in het Engels werd aangesproken over het prachtige kledingstuk dat ze droeg. “Ik heb dat gisteren gekocht van een Poolse kunstenares,” zei ze trots.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van One de Musical

 

3 reacties

  1. Mooi artikel. Krijg een werkelijke beleving van de sfeer. Prachtige kunst

  2. Thank you so much for coming to my exhibition with your wife and this beautiful article. I appreciate so much.
    Such a great welcome in Aalsmeer.
    So happy my art work will be in Oude Raadhuis to the end of May so I can visit again.

  3. Beste Pierre,
    Dankjewel voor dit mooie stuk. Ik waardeer het enorm hoe gepassioneerd je schrijft, let op detail en achtergrond van onderwerp en personages.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin