“Het is ongelooflijk dat er zoveel kunst en cultuur in Aalsmeer is. Er zijn veel verenigingen en veel initiatieven. De mensen hier zijn erg actief. Dat vind ik heel bijzonder.” Dat zegt Madeleinde Heijligers van het Cultuurpunt Aalsmeer. En zij kan het weten, want ze werkte op meerdere plaatsen in de culturele sector.
Heijligers is het eerste aanspreekpunt van het cultuurpunt, dat ze samen met amateurkunstcoördinator André Vulperhorst en onderwijscoördinator Marjolein Romeijnders runt. Afgelopen augustus zijn ze met hun werk, goed voor 1,3 fte, gestart. Het drietal zetelt sinds half december in een eigen ruimte boven de bibliotheek.
Inloopspreekuur
Het is een prachtlocatie, vindt ze, centraal en met veel mogelijkheden, voor kleine exposities, presentaties en allerlei andere bijeenkomsten. “Doordeweeks zit er normaal gesproken elke dag iemand van ons, wanneer de bibliotheek open is. Iedereen die dat wil, mag dan altijd even naar boven lopen. Iedere woensdag hebben we een vast inloopspreekuur,” vertelt Heijligers.
“We willen de spil zijn in cultureel Aalsmeer.” Cultuur en cultuurgoed uitdragen: de gemeente wil dat graag en Heijligers vindt het belangrijk. Als spil fungeren prima, maar niet zelf culturele activiteiten aanbieden, luidt de opdracht.
Netwerkbijeenkomsten
Maar incidentele activiteiten verzorgt het drietal wel. Zoals de culturele netwerkbijeenkomsten, waarvoor André Vulperhorst zich sterk maakt en die bedoeld zijn voor het culturele amateurverenigingen. Op de eerste, op 13 maart, werd onder meer gebrainstormd over manieren om je als vereniging aantrekkelijker te maken voor nieuwe leden.
Ook cultureel advies geven hoort bij hun takenpakket. Bijvoorbeeld aan mensen die zich afvragen of een activiteit voor subsidie in aanmerking komt. “Maar we beoordelen geen aanvragen. Dat doet de gemeente.”
Cultuureducatie
Hoofdzaak voor het cultuurpunt zijn naschoolse cultuureducatie en ondersteuning van de amateurkunst. Het accent ligt met name op het leggen van verbindingen. Verbindingen met en tussen scholen, organisaties, verenigingen, muziekdocenten, bands, particulieren enzovoort.
De Cultuurnota Aalsmeer 2013-2016 benadrukt dat de nieuwe gemeentelijke organisatie hét lokale coördinatiecentrum voor cultuureducatie is. Op dat vlak regisseert vooral Marjolein Romeijnders het naschoolse aanbod van ambulante muziek-, theater-, dans- en musicallessen.
Doelgroep zijn de basisschoolleerlingen, voor wie de lessen op hun eigen niveau zijn afgestemd. Het cultuurpunt is ook bezig in kaart te brengen welke professionele docenten er op de diverse vakgebieden zoal beschikbaar zijn. Sinds begin deze maand kunnen docenten zich met hun kwaliteiten profileren op de vernieuwde website van het cultuurpunt.
Doorverwijzen
Dit eerste schooljaar organiseert het cultuurpunt, dat ook een functie heeft als doorverwijzer naar vervolgcursussen, drie series van negen lessen. De eerste twee series zijn achter de rug. Voor de derde ronde beginnen de lessen morgen.
“Doel is zoveel mogelijk kinderen in contact brengen met cultuuronderwijs,” legt Heijligers uit. Afhankelijk van de behoefte zal het lespakket worden aangepast of uitgebreid. Het leuke van de, vriendelijk geprijsde, introductiecursussen (want dat zijn het) is volgens haar dat kinderen er kunnen uitproberen wat ze leuk vinden. Daarna weten ze beter welke kant ze eventueel op willen.
Nieuwe initiatieven
Het cultuurpunt wordt verder aanjager van nieuwe culturele initiatieven en gaat aan de slag met het inventariseren van oefen- en uitvoeringslocaties. Dat laatste is een dienst aan verenigingen, groepen en particulieren die zo zicht kunnen krijgen op plekken waar ze eventueel terecht zouden kunnen.
Een andere functie van het cultuurpunt: het bestaande culturele aanbod bekendheid geven. Daartoe is het drietal bezig verenigingen en organisaties te stimuleren hun eigen activiteiten op de cultuuragenda te zetten. De lijst moet op termijn dé agenda worden die mensen de weg wijst naar culturele evenementen.
Wennen
Het cultuurpunt opbouwen is een groeiproces, dat weet Madeleine Heijligers uit ervaring. Niet alleen zij en haar collega's hebben tijd nodig, ook Aalsmeerders moeten wennen. Het Cultuurpunt Aalsmeer is nu eenmaal iets compleet nieuws. Daarom ook gaan zij en beide anderen vaak de boer op, om uit te leggen wie ze zijn en wat ze doen.
En dat blijft voorlopig nodig. Intussen staat de deur op hun thuishaven boven de bibliotheek wagenwijd open. “De mensen weten ons steeds beter te vinden.”
● Wekelijks inloopspreekuur: op woensdag tussen 14.00 en 15.30 uur
● Contact opnemen met het cultuurpunt? Mail of bel 365165
● Website (in ontwikkeling): www.cultuurpuntaalsmeer.nl
Foto's: de medewerkers van het Cultuurpunt Aalsmeer, (boven) Madeleine Heijligers (rechts) en Marjolein Romeijnders, (onder) André Vulperhorst. (foto's Arjen Vos)