Concert Soundsation: ‘Het is net een bevalling’

 

(Bevat video) Al bijna anderhalf jaar zijn de voorbereidingen bezig voor de dubbele uitvoering van ‘A Musical Sensation’. Twee avonden achter elkaar tovert popkoor Soundsation de kerkzaal van De Spil om tot een musical-Mekka waarbij bekende liederen uit vier wereldberoemde theaterproducties worden vertolkt. Nu de eindelijke datum in zicht komt, neemt de spanning toe bij het koor. Wie er bij wil zijn moet snel zijn want de kaartjes vliegen de deur uit.
 
We zochten het koor op tijdens een van de laatste repetitie-avonden in The Beach waar een deel van restaurant The Beach Club een ideale oefenruimte blijkt te zijn. Niet alleen dankzij de granieten vloer waarop de leden goed uit de voeten kunnen als het om de choreografie gaat, ook vanwege het hoge plafond. De akoestiek in de oude bloemenveiling is grandioos. Het repertoire dat door de pakweg 60 leden geoefend wordt, is zeer gevarieerd. Geput wordt uit de hitmusicals Les Miserables, Grease, The Lion King en Joseph and the amazing technocolour dreamcoat. De ene keer melodieus en ingetogen, dan weer uitbundig. Dat ieder lied zijn eigen choreografie heeft, maakt het extra dynamisch en voor de koorleden tot een bijzondere uitdaging.
 
Aflakken
“We leggen de lat voor onszelf erg hoog,” zegt voorzitter Hans van Leeuwen tussen de repetities door, “naarmate de datum dichterbij komt vallen de puzzelstukjes steeds beter op hun plaats. Een kwestie van aflakken en de puntjes op de i zetten.  In de aanloop er naar toe hebben we vaak gedacht: ‘waar zijn we aan begonnen. Het was de bedoeling dat we dit concert in het najaar van 2017 zouden geven maar het vroeg toch wat meer voorbereiding om het allemaal goed voor elkaar te krijgen. Wat dat betreft is het net een bevalling. Soms is het zwaar en je moet er doorheen maar als je over de moeite heen kunt kijken, wacht er iets heel moois. Dat is de ervaring die we met vorige concerten hebben.”
 
Dirigente Irma Zethof sluit zich bij de voorzitter aan en heeft alle vertrouwen in het koor: “We liggen aardig op koers. Het koor voelt dat het concert eraan zit te komen. Dat brengt een stukje spanning met zich mee wat ook nodig is om een goede resultaat neer te zetten.“
 
Zaal aan de voeten
In het zevenenhalf jarig bestaan heeft het koor al een aantal bijzondere hoogtepunten meegemaakt. Drie concerten zijn er geweest. Vooral aan de uitvoering in The Beach met Aalsmeers Harmonie in 2015 en het High Tea concert in De Spil een jaar later bewaart Van Leeuwen mooie herinneringen. Maar ook de korendagen in Paradiso staan in het geheugen gegrift. “We zongen daar ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene, kort nadat Thé Lau overleed en daarvandaan zijn uitvaart had. Dat was voor veel mensen in het publiek een zeer emotioneel optreden. Maar ook toen we begin van dit jaar daar weer optraden, hadden we de zaal aan onze voeten met de Grease-medley die we komend weekend ook zullen uitvoeren.” 
 
Toeters en bellen
Het concert wordt volgens Van Leeuwen flink opgetuigd met allerlei toeters en bellen. Er zijn dansers van dansstudio Blackbird en djembé spelers die verschillende nummers van extra glans voorzien. Maar ook wordt het verkleden van de koorleden een uitdaging. “Elke musical heeft zijn eigen uitdossing. Gelukkig kunnen we voor de kleding een beroep doen op de verschillende kerken die de laatste jaren kostuums hebben gemaakt voor hun eigen toneeluitvoeringen. Dat komt ons nu mooi van pas. Ook wordt De Spil uitbundig versierd. Mensen zullen niet het idee hebben in een kerkzaal te zitten.”
 
Er zijn per avond 250 plaatsen beschikbaar. Kosten €12,50 inclusief consumptie. De vrijdagavond is al bijna uitverkocht. Kaarten zijn te bestellen via de website van het koor of te koop bij Het Boekhuis, Jouw Marktkraam, Annemiekes Kramerie, Marskramer, en Shoeby Uithoorn.
 
Tekst, video en foto’s Arjen Vos
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel