Bron van creativiteit ontsprongen in Bacchus

Gré Kalf draagt voor tijdens gedichtendag '23, dorpsdichter Jan Daalman luistert (Foto archief AV/Jaap Maars)

Door Leni Paul. Een overvolle zaal van Bacchus zowel beneden als boven, herbergde afgelopen donderdagavond een flink aantal dichters en dichteressen. Ze kwamen hier om voor te dragen en er met elkaar en met een groot aantal belangstellenden een creatieve avond van te maken. Zowel dorpsdichter Jan Daalman als oud-dorpspoëet Marcel Harting waren verheugd over de bron van creativiteit die na een kalme coronaperiode weer was ontsprongen. Een enthousiast publiek en ook de dichters en dichteressen oogden tevreden.

Een goede gewoonte van KCA om jaarlijks de creativiteit op het gebied van de dichtkunst in Aalsmeer en wijde omgeving aan te wakkeren. Opvallend was dit keer de deelname vanuit het Amstelveense. Ook in onze buurgemeente had het organiserende KCA de bron van creativiteit aangeboord. Zo mocht deze avond een niet te onderschatten aantal dichters en dichteressen hun pennenvruchten op het podium komen voorlezen.

Ook gastvrouw en mede-organisator Joke van der Zee dichtte mee

Dichtende vrouwen
We hebben er niet de statistieken op nageslagen maar deze avond bleek in ieder geval dat het vrouwelijk deel van de bevolking eerder de poëtische pen ter hand neemt dan de mannen. Hoewel… ook enkele mannen waagden zich op het podium om onbeschroomd hun licht te laten schijnen op het onderwerp ‘Vriendschap.’ Een breed gekozen begrip, zo kan wel worden gesteld. Wellicht tijd om eens een dorpsdichteres te benoemen?

Dorpsdichter Jan Daalman wist met de juiste woorden en dito vraagstelling de beweegredenen tot deelname en wat achtergronden aan de deelnemers ’te ontfutselen’ met soms verrassende uitkomsten. Een enkele deelnemende dichter/dichteres had gemeend het verbale te moeten ondersteunen met voor hen betekenisvolle voorwerpen die duidelijk hun pogingen tot dichten en hun inspiratie hadden gestimuleerd. Nu leende het door KCA opgegeven onderwerp zich ook goed tot een brede interpretatie. Cicero zei het al zo treffend in de jaren voor Christus: ware vriendschap duurt levenslang en we keken dan ook niet op van de duidelijk veel geknuffelde speelgenoot die deze avond de bezitster Marjan van Houwelingen mocht vergezellen.

Marjan van Houwelingen met knuffel

Jeugdsentiment
Kort en bondig omschreef Marjan met instemming van het publiek en tot groot plezier van dorpsdichter Daalman haar beweegredenen, want op het uitgebreid vertonen van afleidende manoeuvres om de aandacht te trekken zaten de goed gestemde aanwezigen niet te wachten. Het ging natuurlijk om de dichtkunst en om het plezier dat de maaksters en makers van het gedicht hadden ondergaan.

Joke van der Zee en Jan Daalman openden de avond en de aanwezigen genoten gedurende de avond zichtbaar van het gebodene. Dat onze AalsmeerVandaag-medewerker Pierre Tuning, die zijn gedicht vanachter de bar te berde gebracht het opgegeven onderwerp Vriendschap vindingrijk met Oude Jazz had verbonden lag voor de hand.

Een ding werd deze avond wel duidelijk: de ruim twintig deelnemers hebben weer hun creatieve lusten kunnen botvieren: niet alleen voor hun eigen plezier maar ook voor de aanhangers en bewonderaars. Dorpsdichter Daalman kon terecht tevreden zijn, evenals zijn voorganger Marcel Harting, ook deze avond dichtend aanwezig. Van gemeentelijke zijde was er belangstelling van wethouder Kikkert.

Wie de ‘vriendschapsoogst’ nog eens wil nalezen kan voor het bundeltje terecht bij de plaatselijke boekwinkel.

Foto’s Jaap Maars, zie ook de gallery onder de advertentie van Eveleens Makelaars

 

Theresia Stoel
Pierre Tuning
Peter Borghaerts
Ans de Kruijf draagt voor namens Michelle de la Haye
Marjan van Houwelingen
Marijke Haremaker
Marijke Engel
Marga Kurk
Marcel Harting, ook met knuffels
Laura Touw
Koos Hagen
 Joke van der Zee
Jetty Dijkema
Jan Millenaar
Gré Kalf
Gerard Zelen
Bep Schagen
Flamenco gitarist Simon Duijn
Arie van Doorn
Amanda ten Cate
Adriaan Verburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin