Bovenlanden hoopt op stemmen publiek voor idee ‘Watertuinen’

Het idee ‘Watertuinen Aalsmeer’ van Stichting De Bovenlanden hoort bij de tien finalisten van Holland Call. Dit is een tweejaarlijks terugkerend initiatief van de provincie Noord-Holland om onbekend cultureel erfgoed aan de vergetelheid te ontrukken. De drie winnaars verdelen een pot van €25.000 om de plannen vorm te geven en dan is er nog de publieksprijs van €1000. De Bovenlanden hoopt met De Watertuinen voor beide prijzen in aanmerking te komen. De stichting hoopt dat veel mensen op het idee willen stemmen om zo in ieder geval de publieksprijs binnen te slepen.
 
De gedachte om het gebied, direct grenzend aan de Historische Tuin, te behouden als Cultureel Erfgoed heeft de stichting in haar ruim twintigjarig bestaan nooit losgelaten. Met het idee De Watertuinen Aalsmeer, voorheen nog Seringenkamer geheten, probeert de stichting verder invulling te geven aan deze gedachte. Er komt ongeveer tien hectare land en grond vrij doordat kwekers er mee gestopt zijn of er binnenkort mee gaan stoppen.
 
Het idee is om een parkachtige omgeving aan te leggen waarbinnen het hele jaar door van oudsher in Aalsmeer geteelde gewassen in volle bloei aan bezoekers worden getoond. Tegelijkertijd wil de stichting het groene karakter en het oorspronkelijke strokenpatroon van het gebied bewaren. Door het gebied te transformeren naar die parkachtige en bloemrijke omgeving wil De Bovenlanden meer toeristen kennis laten maken met de geschiedenis van de bloementeelt en de seringencultuur in het bijzonder.
 
Bloemfestijn
Bloemen zijn een festijn van kleur en schoonheid. Die rijkdom en die warmte wil de stichting het hele jaar door delen in de authentieke Watertuinen van bloemendorp Aalsmeer. Het idee van De Bovenlanden is geselecteerd uit 66 inzendingen. Het bestuur heeft hierdoor steun van deskundigen en het netwerk van de provincie gekregen. Samen hebben zij het idee Watertuinen omgevormd tot een product dat aantrekkelijk kan uitpakken voor toeristen. De basis voor het idee ligt in de gedachte dat de seringenteelt niet tot in lengte van dagen zal blijven bestaan.
 
Het plan dat de stichting heeft gemaakt gaat over het gebied tussen de Historische Tuin en het poeltje bij jachthavenbedrijf Otto. Juist dit gebied is in het Uitvoeringsprogramma Groene As Aalsmeer van de provincie Noord-Holland aangemerkt als één van de door de Stichting De Bovenlanden Aalsmeer aan te kopen, in te richten en te beheren stapstenen van het Natuur Netwerk Nederland.
 
Stemoproep
Tijdens de finale van HollandCall 2016, op 1 december worden de tien cultuurtoeristische producten gepresenteerd aan een publiek bestaande uit investeerders, ondernemers en professionals uit het netwerk van de provincie Noord-Holland, XL family en de teams zelf. Uiteindelijk worden er drie winnaars gekozen door de jury. De jury bepaalt dan hoe het startkapitaal van € 25.000,- verdeeld wordt onder deze winnaars. Gedeputeerde Jack van der Hoek reikt de prijzen uit aan de winnaars. Publiek kan nog tot 29 november stemmen. Dat gaat het snelste via de site van HollandCall.
 
Het is mogelijk om vanaf verschillende computers of tablets meerdere malen een stem uit te brengen. 

Foto's: artist impressions van de Watertuinen en een voorbeeld van een seringenakker in de Bovenlanden (foto Arjen Vos)

6 reacties

 1. Een geweldig plan, denken in het groen , een van

  de vele kansen die Aalsmeer heeft!

 2. Wat een mooi initiatief. Alles wat onze gemeente mooi ondersteun ik van harte!

  Hilde Boerdam

 3. Het zou geweldig zijn als dit unieke project wordt gesponsord door een andere instantie dan onze gemeente. Dit vanwege een eerdere publicatie in AV met de tekst: De Burgemeester wilde er verder geen doekjes om winden. Hij wilde zo duidelijk mogelijk zijn om geen valse verwachtingen te scheppen. Hij vertelde dat alle park, groen of aanplant die cadeau is gedaan aan de inwoners van Aalsmeer eigendom blijft van de gemeente. Dit betekent dat de gemeente er zo nodig iets anders mee mag doen. Hij vertelde dat het cadeau bij het viaduct hier geen uitzondering op vormt. Einde verhaal.”

 4. Ik steun dit unieke plan van de watertuinen.
  Wat geweldig dat er mensen zijn die hier werk van willen maken! Op mijn steun kan gerekend worden.

  Wie volgt?

 5. KOM OP AALSMEER, STEM!!!!!!
  De Watertuinen, daar kan niemand om heen, dat verdient door geheel Aalsmeer en Kudelstaart gesteund te worden.
  De toekomst van Aalsmeer is er mee gemoeid, roep vrienden, vriendinnen, buren, familie en kennisen op om voor 29 november hun stem uit te brengen. Zojuist heb ook ik dit prachtige initiatief gesteund, nu u nog!

 6. Reactie:

  Ik hoop dat er een goede keuze wordt gemaakt dan komt Aalsmeer weer op de wereld ranglijst te staan waar het thuis hoort.
  Met dit mooie product ga je scoren !
  Investeerders Ondernemers en Professionals uit het netwerk Noord-Holland ,XL Family en de Teams .

  Ik hoop dat uit de tien cultuur toeristische producten .
  Een goede keus wordt gemaakt.

  SUCCES,
  GR Jacques,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel