Bob vd Heuvel mag Einsteinflat opfleuren

Woningbouwvereniging Eigen Haard stelt elk jaar 50.000 euro beschikbaar voor ideeën die bijdragen aan de kwaliteit en het uiterlijk van gebouwen  Uit suggesties ruim twintig bewonerscommissies heeft een deskundige jury vijf winnaars gekozen. Een van hen is de bewonerscommissie uit Kudelstaart. Het idee om de flat aan de Einsteinstraat te beschilderen met fragmenten uit de rijke geschiedenis van het dorp aan de Westeinder, gaat hoogstwaarschijnlijk worden uitgevoerd door Bob van den Heuvel. De commissie mag 10.000 euro besteden aan het kunstwerk. 
 
Tijdens de jaarlijkse bewonerscommissiedag van Eigen Haard op zaterdag 10 september was de feestelijke prijsuitreiking. Peter van Staalduinen en Willem Husemeier waren er bij namens de bewonerscommissie. Tot hun verrassing en hun trots was het idee van Kudelstaart één van de vijf winnaars. Een idee van wooncentrum Middenhof uit Amstelveen om polyester schapen in een binnentuin te zetten en door bewoners te laten beschilderen was ook zo’n winnend idee.
 
Nog brainstormen
Peter van Staalduinen vertelt dat het idee van Kudelstaart nog niet zó ver is uitgekristalliseerd. De commissie bedacht de opzet samen met een duo dat al een tijdje met elkaar optrekt. Bob van den Heuvel en zijn promotor Janna van Zon hebben mede aan de wieg gestaan van het plan om de geschiedenis van Kudelstaart te verbeelden.
 
“We moeten nog wel brainstormen over wat we precies gaan doen. Het idee is om op een vierluik een geschilderde voorstelling te maken,” vertelt Van Staalduinen, “wij hebben ze spontaan gevraagd om ons te helpen. We hebben op voorhand samen een begroting opgesteld. Dat is iets dat wij als commissie niet kunnen. De kans is groot dat Bob het gaat uitvoeren, ook omdat Bob Kudelstaarter is. Alleen de eerste vergadering moet nog wel komen, maar goede ideeën blijven welkom. Ik hoop dat we eind van de zomer iets hebben, maar ik wil niet dat Bob even wat gaat kladderen. Hij moet wel de tijd krijgen.”
 
Verrijking
Ik ben maanden geleden benaderd door de wooncommissie,” vertelt Janna van Zon, “dat komt denk ik, omdat ik mij opwerp als beschermvrouw van de kunst en cultuur in Aalsmeer. Ik probeer mensen, verenigingen en stichtingen met elkaar te verbinden. Dat is ook de reden waarom mensen mij regelmatig vragen voor advies en assistentie. Op hun verzoek heb ik hen geadviseerd hoe zij het beste een subsidie – aanvraag konden opstellen.” 
 
Ook zochten zij volgens Van Zon een geschikte kunstenaar. “Dat ik hen Bob heb voorgesteld lijkt mij, gezien zijn capaciteiten en hun wensen, voor de hand liggend. De commissie heeft met Bob gesproken en met elkaar is een plan gemaakt wat betreft de voorstelling. Daarbij heeft de commissie zijn werk uitgebreid bekeken en men was unaniem razend enthousiast. Dat Bob ook nog eens in Kudelstaart woont, was niet doorslaggevend, maar werd wel als positief ervaren. Bob kan nu aan de slag en ik kan je verzekeren: het wordt mooi. Zijn werk zal een verrijking zijn aan de gevel.”
 
Bob van den Heuvel wilde desgevraagd niet reageren op de plannen die hij heeft voor de panelen. Dat vond hij nog te vroeg.
 
Uitvoerbaarheid
Belangrijkste voorwaarde voor Eigen Haard is dat de ingreep blijvend is en het gebouw aantrekkelijker gemaakt wordt. Alle bewoners van het gebouw moeten de toevoeging kunnen zien of beleven. Een jury van bewoners en Eigen Haard-vertegenwoordigers heeft de inzendingen hierop beoordeeld. Daar horen ook de uitvoerbaarheid nu en het onderhoud in de toekomst bij. En uiteraard de kosten.  
 
Open inschrijving
De bewonerscommissies van winnende ideeën zijn vrij om in zee te gaan met uitvoerders naar hun keuze. Of er al dan niet voor een open inschrijving wordt gekozen om meer kunstenaars een kans te geven is dan ook helemaal aan de bewonerscommissie. De Kudelstaartse commissie heeft daar niet voor gekozen. Over het waarom zegt Van Staalduinen: ”Op zich is een open inschrijving een redelijk idee, maar nu kiezen we voor een lokaal kunstenaar. Misschien een volgende keer.”
 
De bewaking op kwaliteit van de uitvoering wordt in ieder geval ter hand genomen door de vastgoedbeheerders en medewerkers van de Woonservice. In een reactie stelt Eigen Haard dat: “zolang het voorgestelde idee op een zorgvuldige wijze wordt uitgevoerd, wij geen reden hebben om hiervan af te wijken.”
 
Geen gepriegel
De basis van het idee is om de kop van de flat aan de Einsteinstraat met vier grote panelen te bekleden. Op de panelen moeten dan, mogelijk in een kader van de vier jaargetijden, elementen uit de geschiedenis van Kudelstaart te zien zijn. “Wat mij betreft wordt het geen gepriegel op de vierkante centimeter. Het moet herkenbaar zijn met heldere kleuren en zeker geen grauwe bedompte panelen. Nee, gewoon zo gezellig dat mensen een glimlach krijgen als ze er langs lopen.”
 
Tekst Jan Daalman 
 
foto's: (boven:) op de kopse kant van het appartementencomplex moet het kunstwerk verrijzen. (Foto Arjen Vos) Onder: Bob van den Heuvel is degene die het kunstwerk mag uitvoeren. (foto archief AV)

4 reacties

 1. Ik sluit mij volledig aan bij het commentaar van Marga Heijink.
  “Achterkamertjespolitiek hoeveel (jonge) geschoolde Beeldende kunstenaars (al dan niet met Kudelstaartse roots) hadden niet deze kans willen grijpen? Die kans is hen helaas nu niet gegund” Kwestie van likken naar boven en ……………….

 2. Waar de politiek om wordt verfoeid laat de commissie op advies van Janna van Zon een sterk staaltje van zien: achterkamertjespolitiek. Het zal vast mooi worden, maar hoeveel (jonge) kunstenaars (al dan niet met Kudelstaartse roots) hadden niet deze kans willen grijpen? Die kans is hen helaas nu niet gegund.

 3. Bob is een levenskunstenaar. Wat kan deze man veel! Fijn dat de ‘beschermvrouwe van kunst en cultuur in Aalsmeer’, Janna van Zon, hem gevonden heeft. Na twee jaar schilderles kan hij naast schitterende bloembouquetten maken, grappige toneelvoorstellingen uitvoeren, nu ook mooie schilderkunst maken. Veel succes toegewenst Bob! Hopelijk heeft Janna op haar wandelweg in de toekomst tijd om die ateliers van vele andere kunstenaars in Aalsmeer en Kudelstaart te betreden, die ze nooit eerder bezocht. Wellicht komt er dan een boeiende kunstzinnige verscheidenheid op vele gevels in onze woonstede.

 4. Eigenhaard is goudwaard.
  Bewonerscommissie leden zijn van het heden!
  Glimlach bepaalt de eensgezindheid in Kudelstaart.
  Bob succes met het kunstwerk.
  Willem Husemeier , Peter van Staalduinen , Wim Been.
  En Promotor : Janna van Zon . Heel veel succes met het kunstwerk!! TOP !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel