Bloemrijk museum FAM aanwinst voor Aalsmeer

Een zonovergoten zondag waarop het Flower Art Museum (FAM) aan de eveneens tropisch aandoende Westeinderplassen officieel voor genodigden werd geopend. Een veelbelovende start en zeker voor diegenen die geruime tijd niet meer deze op dezelfde plaats gelegen galerie hadden bezocht, ontlokte de tot museum omgetoverde ruimte veel bewondering. Een écht museum met potentie.

Want, zoals oud-veilingdirecteur André Mulder (foto boven) die het officiële openingswoord sprak, wordt het met name een museum dat gericht is op de toekomst.

Bloemen, planten en het groen zullen centraal staan. De eerste aanzet is in elk geval veelbelovend. In de prachtige duo-presentatie scheppen kunstenaars Reinoud van Vught en Seet van Hout hun eigen wereld waarin florale vormen de boventoon voeren. Zij laten zich, aldus Mulder, leiden door hun intuïtie.

Belang van kleuren
'Inspiring Gardens' tonen de passie van de kunstenaars voor tuinen. Ook een aantal Aalsmeerse kunstenaars heeft zich laten inspireren door wat er zoal gebeurt met bloemen en planten in wat Mulder optimistisch noemde de 'Flower City van Nederland.'

Hij gewaagde ook van het belang van kleuren in ons leven en sprak met enthousiasme over de vele ontmoetingen die hem in zijn lange directeursschap bij 'onze' veiling (zie interview van vorige week met Mulder op AV ) waarbij hij met zorg te werk ging bij het kiezen van de juiste kleur van de bloemen en planten die aan celebrity's werden overhandigd. Een anecdote: prins Claus wilde liever geen oranje boeket…

Samenwerking
Constantijn Hoffscholte, die voldaan kan terugkijken op het lustrum-evenement van het Flower Festival Aalsmeer mag zich de curator noemen van deze prachtige aanwinst. Hij overhandigde Mulder het bloemrijke spectaculaire fotoboek van de Duitse fotograaf Richard Fischer. Voorts noemde hij de te ontwikkelen fiets-en wandelroute in samenwerking met De Historische Tuin, de Westeinder Rondvaart en Waning Tweewielers (voor de fietsverhuur). Ook met Stichting Beheer Watertoren en KCA worden ideeën uitgewisseld. 

Een echt Aalsmeerse bijdrage was er al te zien (foto links) in de vitrine van Groei&Bloei met daarin de in het verleden (toch een stukje geschiedenis) behaalde trofeeën op binnen- en buitenlandse bloemen en plantententoonstellingen.

Inspiratie
Nol de Groot, eigenaar van Sous Terre sprak na tien jaar vandaag pas te beginnen aan het echte werk. Hij noemde in zijn speech Annefie van Itterzon die tien jaar geleden al het idee opperde van 'een bloemenkunstmuseum in Het Oude Raadhuis. Haar suggestie heeft deels als inspiratie gediend voor dit initiatief.

Vriend voor 30 euro
Over FAM waren alle bezoekers het eens: een prachtige aanwinst, het eerste echte museum van de toekomst. Voor 30 euro kun je Vriend van het Museum worden waarbij je onbeperkt toegang krijgt en ook nog een introducé mag meenemen. Vrienden worden ook uitgenodigd voor de openingen van nieuwe tentoonstellingen en krijgen tevens korting op lezingen, concerten en workshops. 

Van de gistermiddag geboden gelegenheid lid te worden maakten al velen gebruik. De goed gesorteerde museumwinkel moet eveneens bijdragen aan de naamsbekendheid en het vergroten van de inkomsten.

Tekst Leni Paul, foto's Jaap Maars. Zie ook de gallery onder de advertentie van Fietsplezierwinkel Waning

(advertentie)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel