Bloemen en kunst: bijzondere combinatie in FAM

Bloemen, literatuur en kunst, ze zijn op perfecte wijze samengevoegd in de tentoonstelling die nog tot 7 juli aanstaande is te zien in het FAM. Afgelopen zaterdag was de opening en noemde coördinator Constantijn Hoffscholte in zijn openingswoord deze tentoonstelling heel terecht een presentatie waarin zowel woord als beeld belangrijk zijn.

Projectleider Karin Tan had voor deze presentatie het werk van vijf kunstenaars naar Aalsmeer gebracht. Hoffscholte trok de vergelijking tussen het inrichten van nieuwe tentoonstellingen en het groeiproces van bloemen en planten.
“Op enig moment wordt een zaadje geplant, dat is de eerste aanzet tot het idee van een nieuwe tentoonstelling.”
 
En dit keer wel van een heel bijzondere tentoonstelling, waarbij je allereerst wordt meegesleept in het werk van Bert van Santen. De in 1958 in Leerdam geboren kunstenaar studeerde culturele antropologie, maar voelde zich vanaf het begin meer kunstenaar dan wetenschapper. Met name de Franse schrijver Baudelaire boeide hem en in zijn werk komt dit tot uitdrukking.
 
Verguisde schrijver
Wie, zoals ongetwijfeld veel van de bezoekers deze middag, het vaak donkere proza van de Franse schrijver Charles Baudelaire, slechts 46 jaar geworden, niet meer helder voor ogen stond, kreeg die middag een opfriscursus Franse literatuur over zich uitgestrooid uit de mond van dr. Jelle Koopmans. Hij is universitair hoofddocent Romaanse taal- en letterkunde aan de UvA en verbonden aan de leerstoelgroep Franse letterkunde.
 
Een geweldige combinatie, literatuur, schilderkunst en niet te vergeten de muziek. Wie de bloemenwals van Delibes of Tsjaikowsky zou hebben verwacht kwam bedrogen uit: het werd de bluesmuzikant Rob Orlemans (foto boven) die met zijn band 'Half Past Midnight' de bezoekers meekreeg meet zijn vrolijke klanken.
 
De tweede tentoonstelling die nu te zien is, is ' De taal der bloemen', “een tentoonstelling met een verhaal,” aldus Hoffscholte in zijn welkomstwoord, tot stand gekomen in samenwerking met Jonneke Bekkenkamp, docent religie en literatuur aan de UvA.
 
Wie iets met bloemen én met kunst heeft, raden we aan deze tentoonstelling in FAM te gaan zien. Het kan nog tot en met 7 juli. Tot die tijd zijn er weer diverse activiteiten zoals lezingen, workshops en een concert. Ook maakt FAM deel uit van het op 15 en 16 juni te houden Aalsmeer Flower Festival.
 
Tekst: Leni Paul, foto's Karin Tan
 
(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin