Bloemen en bijtjes centraal op zomertentoonstelling FAM

Aalsmeer mag dan niet meer het wereldberoemde bloemendorp zijn, afgelopen zaterdag droegen we in ieder geval wel weer een steentje bij aan de natuur in de ruimste zin van het woord. Onze onvolprezen fotograaf Jaap legde op speelse wijze het leven van de bijen vast bij het zogenaamde honingslingeren in de Historische Tuin (zie elders op AalsmeerVandaag), de journaliste was in het Flower Art Museum waar  de opening van de nieuwe tentoonstelling Bees, Bugs and Butterflies, plaats vond.

Bees, bugs and butterflies is het thema van deze tentoonstelling en een keur van bekende en minder bekende kunstenaars tonen hun werk. Daarnaast was onder de titel Flora Botanica een presentatie van de Vereniging van Botanische Kunstenaars Nederland te zien en de combinatie paste wonderwel in het fraaiste museum dat Aalsmeer nu rijk is.

Spin in brons
Terecht trots toonde coördinator Constantijn Hoffscholte zich op het grote aantal kunstenaars, 39 in getal, dat op deze tentoonstelling hun werk toont. Een verscheidenheid aan kunstvormen en de bezoeker wordt geconfronteerd met onder andere sieraden in diverse vormen en kleuren, maar ook met een meer dan levensgrote spin in brons om slechts enkele onderdelen van deze bijzondere tentoonstelling te noemen.
 
Bijensterfte
We zien de koninginnenpage, de dagpauwoog, de olifantskever en een bij op een sokkeltje, er zijn handgebreide rupsen en vier blikken roodgroene kevertjes in een luxe lijst. Indirect wijst de tentoonstelling ons op de actualiteit: de bijensterfte.

Het werk van de 200 leden tellende Vereniging  van Botanische Kunstenaars krijgt in de tentoonstelling ook aandacht. Wie meer wil weten over deze bijzondere vorm van kunst wordt zeker de lezing aanbevolen van de Aalsmeerse Els Hazenberg die op vrijdag 23 augustus zal worden gehouden in het Flower Art Museum. Hierover binnenkort meer op AalsmeerVandaag.

En toen was het woord aan Caspar Janssen. Een jaar lang trok de 57-jarige journalist en schrijver van boeken door Nederland. Een boeiende reeks van dagelijkse belevenissen waarbij de natuur centraal stond was het resultaat waarvan de lezers van de Volkskrant volop konden genieten.. Momenteel zijn er de informatief en geestig verwoorde observaties op zijn Amsterdamse balkon die iedere twee weken eveneens in de Volkskrant verschijnen.

Drang naar voortplanting
Janssen is een vaardig spreker die zijn publiek onder meer inzicht gaf in de pogingen om van zijn balkon een plantaardig lustoord te maken. In de loop der jaren is hij onder de indruk gekomen van de inventiviteit van planten en ook van hun bestuivers in de drang naar voortplanting in hun strijd om zich te vermenigvuldigen,

“Met vallen en opstaan is er op mijn balkon een legertje van rond de 55 plantensoorten ontstaan met een bijzondere rol voor iedere plant, van aalbes tot wilde marjolein, van longkruid tot klimop en van allerlei vlinderbloemen” aldus Janssen die een boeiend beeld schetste van deze wilde, inheemse planten, geschikt voor de wilde bijen, vlinders en andere insecten en ook van de in Nederland voorkomende vogels.

Een heerlijke middag en een bijzondere tentoonstelling: warm aanbevolen om deze bijzondere tweede zomertentoonstelling in Flower Art Museum te gaan bezoeken.

Tekst: Leni Paul, foto's Jaap Maars (meer foto's in de gallery onder de advertentie).

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel