Blije gezichten – Oude Veiling terug van weggeweest

[Bevat filmpje]  Met zijn aansprekende tekst en nostalgische lading was Het Grote Poellied van Saskia Veenswijk en band The Riverstones vrijdagmiddag de geknipte openingssong van fase zoveel van De Oude Veiling. “Als je eens wist hoe ik me voel, ik mis het Aalsmeerse met name de Poel,” zong ze.

Dat was het gevoel dat de vele Aalsmeerders die op het open huis waren afgekomen, allemaal herkenden. “Wij misten De Oude Véíling,” nuanceerde de plotseling binnengeschreden Sinterklaas voor alle duidelijkheid.

Mooie plannen
De afgelopen anderhalf jaar had Aalsmeer het culturele café, eind juli 2014 noodgedwongen gesloten, moeten missen. Maar er zit weer leven in. Het gebouw is “in al zijn glorie” hersteld en er zullen “mooie plannen” worden gerealiseerd, sprak directeur Marten van Maastrigt van de ESA (Exploitatie Sportaccommodaties Aalsmeer), de organisatie die namens de gemeente tijdelijk het markante gebouw aan de Marktstraat beheert.

Van Maastrigt vroeg om applaus, en kreeg dat, voor degenen die “anderhalve maand keihard gewerkt” hadden om De Oude Veiling bij de heropening op orde te hebben. Het officiële woordje was voor waarnemend burgemeester Jeroen Nobel, die de afwezige wethouder Gertjan van der Hoeven van cultuur verving.

“Als iedereen één keer per week een paar centen naar De Oude Veiling brengt, hoeven we ons geen zorgen te maken over de nieuwe exploitatie. Ik denk dat dat wel goed gaat komen,” zei hij de volle bovenzaal overziend.

Kansen genoeg
Nobel noemde het aan zowel de buiten- als binnenkant een “prachtig mooi, historisch gebouw”. Niet alleen omdat het een eeuw terug enkele decennia dienst heeft gedaan als veiling, maar ook omdat het “mensen bij elkaar” bracht en voor “verbinding” zorgde. “Het is goed dat het voor de gemeenschap blijft bestaan, tot in lengte van jaren.”

De burgemeester zag De Oude Veiling als een gebouw met “allerlei kansen”. Zoals voor mensen met een beperking, die er mogelijk een “plekje” in kunnen vinden. “Om diners uit te serveren, wie weet.”

Doorbraak
Ook de zo gewenste doorbraak van de muur tussen Oude Veiling en bibliotheek leek Nobel wel wat. Maar hij was nog voorzichtig en sprak van een mogelijkheid daartoe. (Over medebuur Cultuurpunt Aalsmeer repte hij met geen woord.)

Intussen was echter al semi-officieel te horen dat de rechtstreekse verbinding met de buren er gewoon komt en dat bieb en Oude Veiling straks samen van één hoofdingang gebruik zullen maken.

Vaste borrels
De meeste Oude Veiling-gangers vrijdag namen de kans waar om in het hele gebouw rond te snuffelen. Geïnteresseerden konden zich laten informeren over mogelijkheden voor onder meer het huren van ruimtes en het organiseren van activiteiten.

 

De stemming beneden en boven was opperbest. Blije gezichten alom, en de drank vloeide rijkelijk. Een ieder zag de nieuwe Oude Veiling helemaal zitten.

De tweede kans om langs te gaan komt eraan, komende vrijdag van 17 tot 21 uur. De vrijdagmiddagborrel is voortaan wekelijks.

● Klik hier voor recent artikel over toekomst Oude Veiling

Foto's: open huis vrijdag in De Oude Veiling. (filmpje Ton Offerman, foto's Arjen Vos)

advertentie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel