Blij makende vogels en knipsels in FAM

Maja Houtman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Knipkunst, geeft uitleg.

Door Leni Paul. (Beschouwing) Over smaak valt niet te twisten… Een afgezaagd gezegde dat echter de waarheid goed benadert. Kan de ene bezoeker in een museum minutenlang dromerig in bewondering staan voor een vrijwel lege afbeelding met daarop drie verticale strepen en met onderschrift: zieke grootmoeder, is een andere bezoeker gegrepen door een juichend portret van een vrolijke Frans met een gastronomisch maal waaraan hij zich te goed doet…

FAM, het Flower Art Museum, biedt al vele jaren tot ons groot genoegen voor elk wat wils en we durven te veronderstellen dat de zaterdag geopende tentoonstelling vrolijk en blij maakt.

Wereld open
Het door wethouder van cultuur Willem Kikkert uitspreken van  de openingsspeech was weer een kolfje naar zijn hand. Zoals voor veel bezoekers die middag was de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst, een van de deelnemers aan deze tentoonstelling, een onbekend gezelschap en voor de vele genodigden/donateurs ging er eveneens een wereld open. Velen van ons hebben ongetwijfeld in hun kinderjaren zitten ‘oefenen’ met papier en een weerbarstig schaartje, maar meer dan een ondefinieerbaar frutseltje zou het vaak niet worden, althans, bij de schrijfster van dit verslag niet.

Nee, dan de kunstwerken die in FAM nu zijn te zien. Prachtig werk wordt in deze tentoonstelling getoond en toen ik een kort gesprek had met bestuurslid kunstschilder en knipkunstenaar Jan Lever, conservator Museum van Papierknipkunst uit Westerbork (ja, dat museum bestaat!) wist ik het zeker: dat wordt deze winter toch maar eens een knipcursus volgen…

Vogelvrij
Maar er is op deze tentoonstelling tot 14 januari volgend jaar nog veel meer moois en aantrekkelijks te zien. Onder de titel Vrije Vogels zijn vogels in allerlei vormen, kleuren, afbeeldingen en afmetingen te zien. Kikkert was kennelijk bij zijn rondgang ook geïnspireerd door de vogelpracht die er wordt getoond. Hij suggereerde dat wij mensen ook veel meer op vrije vogels zouden moeten lijken. Vogels volgen hun passie en zijn levensgenieters. We zien met belangstelling nog eens een lezing van deze wethouder tegemoet over dit spannende onderwerp.

Nieuw object in FAM is ‘Take a Seat’ waarbij oud tuinmeubilair wordt opgeknapt en de fraaiste meubels (‘van oud naar nieuw’) een tweede leven hebben gekregen.

Terecht was er een opgewekt dankwoord van FAM-directeur Constantijn Hoffscholte waarbij hij terecht curator Karina Tan lof toezwaaide en een dankwoord uitsprak richting de vele vrijwilligers die zich met vereende krachten hadden ingezet voor deze bijzondere tentoonstelling vol afwisseling. Opvallend zijn de  prachtige boeketten en het bloemwerk dat ruimschoots aanwezig was waarvoor een van de vrijwilligers zich had ingezet.

Wie zich wil laten meeslepen door onder meer gitaar- en harpmuziek uit Zuid-Amerika moet zeker 13 oktober naar FAM komen voor een ongetwijfeld memorabel muziekfestijn, ten gehore gebracht door Claudia en Manito die ons met Zuid-Amerikaanse passie op deze herfstavond zullen verblijden.

(Foto’s Pieter/Hanneke Visser en Karina Tan)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin