Bindingkoor maakt indruk met Jenkins

Een bijzondere muzikale ervaring afgelopen zondagmiddag waar in een overvolle Doopsgezinde Kerk kon worden geluisterd naar het kerstconcert van het Bindingkoor. Aalsmeer maakte kennis met een muziekstuk van de eigentijdse componist Jenkins.

De verwachtingen waren hooggespannen. Bachs Weihnachtsoratorium, l'Enfance du Christ van Berlioz of Christmas Carols zullen deze weken vaker ten gehore gebracht dan het werk van Jenkins, de in 1944 in Wales geboren componist die aanvankelijk naast de piano, in zijn muzikale leven onder meer voor instrumenten zoals saxofoon en hobo koos.

Stella Natalis
Het is de moeite waard je in het veelzijdig muzikale leven van de in 1944 geboren Jenkins te verdiepen. En, zoals later die middag na de succesvolle uitvoering van Stella Natalis een trouw lid van het in 1965 als meisjeskoor van de Doopsgezinde Gemeente opgerichte koor me toevertrouwde: “Ik hoop dat we nog veel meer van Jenkins gaan zingen.”

In het mooi uitgevoerde programmaboekje dat zondag voor de bezoekers beschikbaar was werd al een duidelijk uitleg gegeven over componist en het uitgevoerde werk van Stella Natalis.

Meeslepend
Het concert begon met de a capella uitgevoerde middeleeuwse melodie, gevolgd door het uitbundig gezongen Welkom Yule. Het 37 leden tellende koor had zich hierbij rondom het publiek in de zaal opgesteld, een bijzondere setting die een zekere warmte en saamhorigheid creëerde.

Daarna volgde een sprankelende uitvoering die begon met een meeslepende trompetsolo, waarin trompettist Emile Meuffels de zaal direct in de ban kreeg. Het virtuose trompetspel werd gevolgd door het teder gezongen Lullay door Arleen van Wijland. En zo wisselden de diverse stijlen van het werk elkaar af, waarbij naast de vaardige pianist Charley Bo Meijering en slagwerkers Ewoud Zeldenrust en Herman Halewijn ademloos door het publiek werden gevolgd. Dit gold zeker ook voor de al genoemde sopraan Arleen van Wijland.

Dat een warm applaus ook dirigent Henk Trommel ten deel viel, lag voor de hand. Sinds 2003 leidt deze veelzijdige Aalsmeerse musicus het Bindingkoor en hij wist zijn koor deze zondag zijn tot ongekende hoogten te leiden.

Tekst: Leni Paul, foto Mandy van der Zwaard

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel