Bindingkoor laat uitverkochte kerkzaal genieten

Sinterklaas is nog maar net vertrokken of er kondigt zich al een lange reeks van kerstbijeenkomsten aan. Afgelopen zondag werd het spits afgebeten door het Bindingkoor. De smaakvol versierde Doopsgezinde kerk was tot de laatste stoel bezet. Zo'n ruim dertig zangers en zangeressen in de leeftijd van 40 tot 68 jaar stonden deze middag weer garant voor een heerlijk muzikaal feest.

                                                                                                                            In 1965 werd het koor opgericht als meisjeskoor, inmiddels is het een koor voor volwassenen en zij kunnen zelfs bogen op een flink aantal mannelijke zangers binnen de gelederen. Sinds 2003 zwaait Henk Trommel, tevens organist en cantor van de Kruiskerk in Amstelveen en muziekdocent van de Westplas Mavo, er de muzikale scepter. 

 

Afwisselend programma

Was het vorig jaar het bijzondere werk van de Engelse componist Jenkins die het publiek wist mee te slepen, dit jaar waren het de Christmas Evergreens die de aanwezigen onderdompelden in een muzikaal bad van bekende en enkele minder bekende kerstliederen. Het was een goede gedachte van de dirigent om het publiek te verzoeken tussen de diverse nummers niet te applaudisseren. Ook een pauze was niet ingelast zodat in anderhalf uur volop kon worden genoten van een afwisselend programma.

 

Liederen in vele talen
Vaardig werden na diverse Nederlandse kerstliedjes Franse, Engelse en Duitse nummers uitgevoerd. Verrassende arrangementen passeerden de revue zoals het altijd weer opgewekte 'Il est né le divin enfant', in 1862 voor het eerst uitgevoerd in de Franse kathedraal in Saint Dié. We zullen nooit weten hoe het daar heeft geklonken, maar in de Doopsgezinde kerk bracht het in ieder geval het publiek in vervoering.

 

Zoals gezegd waren bekende en minder bekende kerstliederen, vele in verrassende arrangementen te beluisteren. Bij velen moet bij de speelse de uitvoering van Mary's Boy Child bijvoorbeeld de gedachte aan de inmiddels 91-jarige Harry Belafonte zijn opgekomen. Het Bindingkoor gaf er een eigen verrassende vorm aan. Uiteraard ontbrak deze middag ook Jingle Bell's niet, oorspronkelijk in 1857 in Amerika geschreven voor Thanksgiving Day, maar al vele jaren onlosmakelijk verbonden met de kerstttijd.

 

Onvoldoende licht

Het was een goede gedachte om deze middag ook twee professionele hoboïsten uit te nodigen, te weten Marije Clemens en Dorine Schoon. Eerstgenoemde maakt deel uit van het Amsterdamse Wind Quintet, Dorine Schoon zagen we wel eens optreden in het TV-programma De Tiende van Tijl. Ze brachten de zaal in vervoering met onder meer de Sonate en canon van Telemann en met het modernere Conversatons van Rodney Bennett. Het sfeervolle licht bleek voor de ras-musiciennes onvoldoende om hun bladmuziek te kunnen lezen, maar na technische hulp van Jacco Piet bleek dit euvel snel verholpen. 

 

Goed om alvast te weten en te noteren dat 7 juni 2020 het zomerconcert van het Bindingkoor zal plaatsvinden. Bij die gelegenheid zullen onderdelen uit verschillende bekende missen worden uitgevoerd. Tevens zal dan de  'Little jazz mass' van Bob Chilcott worden uitgevoerd, een meeslepend werk van een bijzondere Engelse componist.

 

Tekst: Leni Paul; Foto's: Jaap Maars (meer foto's in de gallery onder de advertentie van Sparnaaij)

 

(advertentie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin